| | |

Jak dlouho trvá trávení potravy?

Jak dlouho trvá trávení potravy?

Trávení potravy je složitý proces, který se odehrává v našem trávicím systému. Jak dlouho trvá trávení potravy se liší v závislosti na mnoha faktorech.

Zhruba od chvíle, kdy sníme jídlo, trvá trávení asi 24 až 72 hodin. Samotné trávení začíná ve chvíli, kdy jídlo vstoupí do úst a pokračuje po celé trávicí trubici.

První fáze trávení potravy se odehrává v ústech, kde se potrava důkladně promíchá se slinami a začíná se rozkládat enzymy. Poté se jídlo posouvá do žaludku, kde jsou do něj vylučovány žaludeční šťávy a další enzymy, které pomáhají trávit bílkoviny.

Poté, co je jídlo zpracováno v žaludku, putuje do tenkého střeva. Zde se do něj vylučují enzymy z pankreatu, které pomáhají trávit tuky, sacharidy a bílkoviny. V tenkém střevě dochází také k vstřebávání živin a dalších prospěšných látek.

Nakonec zbytky potravy putují do tlustého střeva, kde se absorbují zbylé tekutiny a vytváří se stolice. Toto poslední stadium trávení může trvat až několik hodin, než jsou zbytky potravy vylučovány z těla.

Je však důležité si uvědomit, že každý člověk je jiný a doba trávení potravy se u různých jedinců může mírně lišit.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Když se cpete jedním ze svých oblíbených jídel – třeba miskou ramenu nebo velkolepým sýrovým kouskem pizzy – pravděpodobně nepřemýšlíte o tom, jakou cestu má každé sousto absolvovat vaším trávicím systémem.

Samozřejmě, že to, co začalo jako chutné jídlo, nakonec skončí na dně záchodové mísy. Ale jak dlouho přesně trvá trávení jídla?

Odpověď na tuto otázku je složitější, než si možná myslíte. Různé druhy potravin se v těle štěpí a vstřebávají různou rychlostí, což znamená, že některé části jídla se mohou dostat do tlustého střeva, zatímco jiné části jsou ještě v žaludku. Je také běžné, že zdraví lidé tráví potravu mírně odlišnou rychlostí, podle Colorado State University.

Vědci provedli studie, v nichž hodnotili „dobu průchodu střevem“, tedy dobu, za kterou se látka přesune celým střevem. trávicího traktu, pomocí polykatelných kapslí, které lze sledovat po celou dobu jejich cesty. Tyto studie naznačují, že může trvat od 0,4 do 15,3 hodiny, než potrava opustí žaludek, a od 3,3 do 7 hodin, než projde celým tenkým střevem. Zbytky nestravitelných částí potravy se pak dostanou do tlustého střeva, kde mohou zůstat přibližně 15,9 až 28,9 hodiny, jak uvádí přehled publikovaný v časopise Journal of Clinical Medicine v roce 2023.

Potraviny bohaté na vlákniny, bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky se obvykle tráví déle než potraviny s nízkým obsahem těchto živin, Dr. Nina Nandy, gastroenteroložka z Texasu a mluvčí Americké gastroenterologické asociace, sdělila e-mailem časopisu Live Science.

Vláknina dodává stravě objem, což zpomaluje pohyb potravy trávicím traktem,“ uvedla. „Silně zpracované potraviny mají tendenci se trávit rychleji, protože jim tato živina chybí.“ Zatímco méně výživné potraviny dokáží zpracovat poměrně rychle, žaludku a tenkému střevu trvá déle, než rozloží potraviny bohaté na bílkoviny a tuky na živiny, které může tělo využít.

Stejně tak komplexní sacharidy – které jsou obsaženy v celozrnných obilovinách, luštěninách a škrobnaté zelenině, se tráví déle než jednoduché cukry. To proto, že složené sacharidy jsou se skládají z dlouhých, složitých řetězců tří nebo více typů molekul cukru, zatímco jednoduché cukry obsahují pouze jeden nebo dva cukry.

„Tělo musí rozkládat [complex carbs] na jednoduché cukry, než dojde k jejich vstřebání,“ řekl Nandy. (Vláknina je komplexní sacharid, který se vůbec nerozkládá.)

Na dobu průchodu střevem mají vliv také faktory životního stylu. Důkladné žvýkání a udržování hydratace mohou pomoci urychlit proces trávení tím, že zvětší povrch potravy pro trávicí enzymy a pomohou změkčit částice potravy, uvedl Nandy. Kromě toho „cvičení pomáhá zvýšit pohyblivost střev a podporuje peristaltiku, což je rytmické stahování trávicích svalů,“ řekl Nandy. Naopak v období nečinnosti se může peristaltika zpomalit.

Trávení může ovlivnit také věk člověka a míra stresu. S přibývajícím věkem mají dospělí tendenci produkovat méně žaludeční kyseliny a trávicích enzymů a jejich střeva jsou méně pohyblivá, uvedla. „Stres a úzkost mohou také prodloužit dobu průchodu střevem tím, že změní jeho pohyblivost a sníží průtok krve trávicím traktem,“ dodala. „Nervózní žaludek“ odráží aktivaci systému „bojuj nebo uteč“, který obecně potlačuje trávení v žaludku a tenkém střevě, zatímco stimuluje tlusté střevo.

A konečně, některé zdravotní potíže a léky mohou trávení buď urychlit, nebo zpomalit. Například cukrovka je nejčastější příčinou gastroparézy, neboli „opožděné vyprazdňování žaludku“, při kterém se jídlo dlouho zdržuje v žaludku. Některé léky, včetně opiátů a anticholinergních léků, které potlačují nervové signály zodpovědné za mimovolní pohyby svalů, mohou zpomalovat průchod střevem a způsobovat zácpu, uvedl Nandy.

 

diety

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá trávení potravy?

Trávení potravy je proces, který začíná v ústech a pokračuje až do konečníku. Délka trávení se liší v závislosti na typu potravy a individuálních faktorech, jako je metabolismus a zdravotní stav. Obecně lze říci, že trávení potravy může trvat přibližně 24 až 72 hodin.

 

>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<

NEJLEPŠÍ DIETA
Popis obrázku
  • 96% spokojených zákazníků
  • Rychlá příprava
  • Výhodná cena

Podívejte se, jak dieta funguje:

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *