|

Může cukr způsobit akné?

Může cukr způsobit akné?

Mnoho lidí si klade otázku, zda konzumace cukru může způsobit vznik akné na pokožce. Vědecké studie ukazují, že souvislost mezi konzumací cukru a akné není zcela jednoznačná.

Některé studie naznačují, že vysoký příjem potravin s vysokým glykemickým indexem, jako je cukr, může zvýšit riziko vzniku akné. To znamená, že pokud konzumujeme velké množství sladkých nápojů, dortů, čokolád a dalších potravin s vysokým obsahem cukru, může se zvýšit pravděpodobnost vzniku akné.

Na druhou stranu existuje také mnoho dalších faktorů, které mohou ovlivnit vznik akné, jako je genetika, hormonální nerovnováha, stres, nedostatečná hygiena a další. Je tedy důležité vnímat konzumaci cukru jako součást širšího problému a nepřisuzovat mu samotnému celou vinu za vznik akné.

I když není zcela jasná souvislost mezi cukrem a akné, je stále doporučeno dodržovat vyváženou stravu a omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru. Zdravá strava a správná péče o pleť jsou klíčové pro prevenci vzniku akné a udržení zdravé pokožky.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Pokud se potýkáte s neustálým výskytem pupínků, možná jste v pokušení vyřadit cukr ze svého jídelníčku. Koneckonců, tuto radu nabízejí různé internetové zdroje a zdá se, že ji potvrzují i četné studie. Hořkosladkou pravdou však je, že vyřazení cukru pravděpodobně nebude k vyřešení vašeho problému s pupínky stačit.

To vyvolává otázku: Způsobuje konzumace cukru skutečně akné? Vzhledem k souhře mnoha faktorů, které se podílejí na vzniku akné, může být poukazování na sladké pochoutky jako na jediného viníka příliš zjednodušeným vysvětlením, uvedli odborníci.

Akné je výsledkem složitých interakcí mezi hladinami hormonů, mazovými žlázami, shlukováním kožních buněk a kožním mikrobiomem, tedy společenstvím mikroorganismů na kůži, v kombinaci s faktory životního stylu, jako je stres a strava, uvedl autor článku. Dr. Anjali Mahto Konzultantka dermatoložka a mluvčí Britské asociace dermatologů.

Vzhledem k tomuto souboru faktorů se „samotné změny stravy obecně nedoporučují jako jediná léčba pacientů s akné,“. Dr. Tanya Greywal, dermatoložka a instruktorka na Washingtonské univerzitě, sdělila. „Mnohdy jsou nutné i lokální nebo perorální léky.“

Výživové studie zjistily souvislost mezi příjmem cukru a akné. Studie z Číny, Francie a Turecka sledoval stravování účastníků a zjišťoval korelace mezi nimi. Tyto observační studie však nedokazují, že cukr způsobuje akné; za výsledky mohou stát jiné společné faktory.

Ve studii randomizovaná, kontrolovaná studie v Jižní Koreji došlo u účastníků s akné, kteří byli zařazeni na dietu se sníženým obsahem sacharidů a nízkým obsahem glykémie, k mírnému zlepšení akné ve srovnání s účastníky, kteří se stravovali s vysokým obsahem sacharidů.

Je však těžké vyvozovat definitivní závěry, protože mnoho studií akné má chyby v experimentálním designu, které znesnadňují interpretaci jejich výsledků. Například účastníci, kteří si sami diagnostikovali akné, mohou mít vizuálně podobné, avšak odlišné kožní onemocnění. Proto mohou studie zahrnovat i osoby, které ve skutečnosti akné nemají.

V observačních studiích, které zkoumají souvislost mezi stravou a akné, účastníci obvykle vyplňují dotazníky o svém stravování. Lidé však „nejsou příliš dobří v zaznamenávání toho, co přesně jedli, nebo jejich množství,“ řekl Mahto. Průzkumy také bývají prováděny v několika časových bodech, a proto do značné míry ignorují, jak se stravovací návyky mění v průběhu dlouhých období. Situaci komplikuje fakt, že sladké potraviny často obsahují i další složky, které mohou mít vliv na akné, jako např. mléčné výrobky nebo kakao.

Tato omezení vyvolávají pochybnosti o souvislosti mezi cukrem a akné. Nicméně dieta je běžnou strategií pro zvládání tohoto onemocnění, protože „lidé se rádi snaží kontrolovat věci, které mohou,“ poznamenal Mahto.

Jiné spouštěče akné se ve výživových studiích často nezohledňují a hůře se kontrolují. Například nahromadění stresového hormonu. kortizol může akné zhoršovat, nebo mohou mít lidé základní onemocnění, která akné vyvolávají, jako je syndrom polycystických vaječníků (PCOS), což je stav zahrnující inzulinovou rezistenci a nadměrnou syntézu mužských hormonů vaječníky.

Výkyvy v mužských hormonů, jako je testosteron a jeho vedlejší produkt dihydrotestosteron, jsou hlavními spouštěči akné u obou pohlaví. Vysoká hladina mužských hormonů v kůži způsobují, že žlázy produkující olej produkují více hydratační látky zvané kožní maz. Pupínky se objevují, když se ucpou póry vlasových folikulů. nadbytkem tohoto mastného amalgámu. Za těchto podmínek se kožní buňky lepí a shlukují, čímž se ucpávají ještě více. Tím se vytváří příznivé prostředí pro bakterie, hlavně Cutibacterium acnes, jejíž některé kmeny vyvolávají zánět a dávají pupínkům charakteristický červený, oteklý vzhled.

Potraviny, které vyvolávají náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi, by teoreticky mohly zvýšit produkci těchto hormonů způsobujících akné. Vysoce glykemické potraviny, jako např. bílý chléb, obsahuje málo vlákniny a rychle uvolňuje cukr do krve, což vyvolává inzulinovou reakci. To podporuje prudký nárůst inzulínový růstový faktor-1, hormonu, který podporuje produkci mužských hormonů. Mezitím potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je většina ovoce, jsou považovány za ovoce s nízkým glykemickým indexem a uvolňují cukr do krve postupně, aniž by vyvolaly inzulinovou reakci.

Související informace: Které ovoce je vhodné pro diabetiky?

Podle této teorie může cukr méně vyvolávat akné, pokud je konzumován s vlákninou. Nicméně, i když inzulín prudce stoupá může spustit hormonální změny vyvolávající akné, matoucí faktory, které se vkrádají do studií, zkreslují naše chápání toho, jak silně cukr ovlivňuje vznik akné. Přemíra sladkých pochoutek pravděpodobně přispívá ke vzniku akné, ale je obtížné porovnat její vliv s jinými spouštěcími faktory.

Ve snaze léčit akné si lidé často sami upravují svůj jídelníček namísto konzultace s dermatologem a vyřazením cukru a dalších potravin, které údajně akné vyvolávají, si mohou vypěstovat znepokojivě restriktivní stravovací návyky. A přestože „jíst dobře pro pleť je stejné jako jíst dobře pro všechny ostatní orgány v těle,“ řekl Mahto, posedlost tím, co jíte, pravděpodobně akné nevyléčí.

 

diety

FAQs

Může cukr způsobit akné?

Cukr je vždy znepokojující tématačnych i estetů, ale vědci se po delší dobu snaží zjistit, zda existuje přímá souvislost mezi konzumací cukru a příčinou tvorby akné. Aktuální výzkum však neposkytuje přesvědčivé důkazy pro toto tvrzení.
Některé studie naznačují, že přejídání se potravinami s vysokým obsahem cukru by mohlo vést ke zvýšené produkci tuku v kůži a zhoršit stav akné. Nicméně, vědomostní báze je stále omezená a potřebuje další výzkum pro konkrétnější závěry.
Zatímco existuje mnohem více prověřených faktorů, které přímo ovlivňují vznik akné, jako například hormonální změny, genetika a špatné hygienické praktiky, není úplně jasné, jaký má cukr přímý vliv na vznik akné.
Je proto důležité mít na paměti, že každý jedinec je jedinečný a může reagovat odlišně na různé faktory, včetně cukru. Pokud si však všimnete souvislosti mezi konzumací cukru a zhoršením stavu vaší pleti, může být vhodné zkonzultovat to s odborníkem na pokožku nebo výživu.

>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<

NEJLEPŠÍ DIETA
Popis obrázku
  • 96% spokojených zákazníků
  • Rychlá příprava
  • Výhodná cena

Podívejte se, jak dieta funguje:

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *