Z jakých potravin jsou prdy nejsmradlavější?
Z jakých potravin jsou prdy nejsmradlavější?
Prdy mohou být poněkud trapné téma, ale jsou přirozenou součástí našeho trávicího systému. Některé potraviny však mohou vést k tvorbě prdů, které nejen zvukově ruší, ale jsou také velmi smradlavé. Pokud jste zvědaví, které potraviny jsou viníky této neplechy, přečtěte si následující informace.
NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací
Nic nevyčistí místnost tak jako smradlavý prd. Přestože je tento plyn, vědecky nazývaný flatus, součástí našeho každodenního života, stále víme překvapivě málo o tom, co do něj patří. Které potraviny nám tedy způsobují největší plynatost a které nejsmradlavější prdy?
Zapáchající prd obvykle začíná sacharidy, zejména těmi nerozpustnými, které projdou žaludkem a horní částí střevního traktu, aniž by se vstřebaly, Dr. Ali Rezaie, gastroenterolog z nemocnice Cedars Sinai v Los Angeles, řekl časopisu Live Science. Bakteriím osídlujícím tlusté střevo se daří na těchto nevstřebaných cukrech, které jsou pro ně “jako vysokooktanové palivo”, řekl Rezaie.
Ačkoli tyto sacharidy, jako je vláknina a škrob, nebyly ve střevě vstřebány výše, protože naše tělo nemá enzymy, které by je rozkládaly, bakterie, jako jsou ty z fylu Firmicutes v tlustém střevě, je snadno tráví. Při hodování na těchto sacharidech bakterie produkují plyn, který se může změnit v prdy.
Ne všechny plyny, které bakterie z potravy produkují, se však stávají zapáchajícími prdy. Člověk vyprodukuje asi 30 až 91 krychlových palců (500 až 1500 mililitrů) flatusu každý den bez ohledu na jejich stravu a více než 99 % těchto plynů je bez zápachu, uvedl Rezaie. Plyny bez zápachu – jako metan, oxid uhličitý a vodík – přispívají k tvorbě prdů, ale plynatost nemusí nutně souviset se zápachem.
Mezi útočné plyny patří sirovodík, známý svým zápachem po zkažených vejcích, indoly a skatoli, “který, jak už název napovídá, páchne jako hovínko”. Dr. Eric Goldstein, gastroenterolog z Mount Sinai Medical Center v New Yorku, řekl pro Live Science. Pokud však jde o přeměnu potravy na plyn, není to ve střevech v poměru jedna ku jedné.
“Můžete sníst tunu sloučenin obsahujících síru a mít přítomné bakterie, které vytvářejí sirovodík,” ale “vaše plynatost nebude cítit jako sirovodík,” řekl Goldstein. Místo toho mohou být bakterie produkující sirovodík vyváženy jinými bakteriemi, které hodují právě na této sloučenině. Mezi potraviny bohaté na síru patří luštěniny (např. čočka, fazole a hrách) a kapustovité rostliny (např. brokolice a zelí). Tato vláknitá zelenina obsahuje také nerozpustné sacharidy, které mohou bakterie v tlustém střevě přeměnit na zapáchající plyn.
Goldstein a Rezaie zdůraznili, že objem a zápach plynatosti ovlivňuje mnoho faktorů. I když můžeme posoudit běžné sloučeniny v potravinách i v prdech, někteří lidé mají jedinečnou citlivost na potraviny na základě svého střevního mikrobiomu. Nerozpustné cukry obecně poskytují základ pro škodlivé plyny, ale neexistují žádné univerzální potraviny, které by se staly znečišťujícím zubem z každého zadku.
“Produkce plynů bakteriemi v našich střevech nezávisí jen na tom, co jíte,” řekl Rezaie. “Vše závisí na tom, jaké další bakterie ve střevech produkují plyny, které je krmí jinými plyny.” Na to, jak se prd může dusit, mají vliv i další faktory – například pohyblivost střev, změny ve složení bakterií a doba, za kterou se potrava ve střevech pohybuje. Navíc se prdy skládají také ze spolykaného vzduchu a plynů rozptýlených z krevního oběhu, které jsou rovněž bez zápachu. Tyto faktory znamenají, že prd je spíše slyšet než cítit.
Poruchy a nesnášenlivost také ovlivňují způsob, jakým bakterie produkují plyny. Například u lidí s intolerancí laktózy se sacharid laktóza dostane až k bakteriím v tlustém střevě, což může způsobit, že někdo prdí, což může, ale nemusí být cítit. Goldstein poukázal na FODMAP dietu, dočasná eliminační dieta, jako jeden ze způsobů, jak snížit extrémní případy plynatosti u osob, které jsou k ní náchylné.
Přesto Goldstein zdůraznil, že “v případě diety a prdů opravdu neexistuje jednoznačná univerzální dieta”, protože do všech plynatostí zasahuje nespočet faktorů v těle každého člověka. Míra toho, zda vyhledat pomoc, závisí na tom, jak moc plynatost narušuje něčí každodenní život. Na druhou stranu jsou prdy – i ty páchnoucí – nevyhnutelné a my se můžeme naučit odpouštět druhým i sobě.
Z jakých potravin jsou prdy nejsmradlavější?
Každý jedinec může reagovat na potraviny odlišně, nicméně některé potraviny jsou obecně známy svou prdovou pověstí. Některé z nejsmradlavějších potravin jsou:
1. Fazole – Zvláště luštěninové struky, jako jsou fazole, mohou způsobovat nadýmání a nepříjemný zápach v prdech.
2. Brokolice a květák – Tyto zeleniny obsahují sacharidy, které mohou být obtížně stravitelné a způsobují větší tvorbu plynu ve střevech.
3. Cibule a česnek – Tyto aromatické zeleniny obsahují sulfury, které při trávení mohou být rozkládány bakteriemi ve střevech a způsobovat plynatost.
4. Koření a silné omáčky – Příliš kořeněná jídla a silné omáčky mohou dráždit zažívací systém a způsobovat nadýmání.
5. Mléčné výrobky – Někteří lidé mají potíže se strávením laktózy obsažené v mléčných výrobcích, což může vést k nadýmání a nepříjemnému zápachu.
Pamatujte si, že každý jedinec může mít odlišnou reakci na potraviny, takže to, co způsobuje jedné osobě smradlavé prdy, nemusí platit pro všechny. Životní styl, strava a individuální trávicí systém hrají roli ve vzniku zápachu prdů.
>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<
Podívejte se, jak dieta funguje:
Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.
Jsem Hana, odbornice na výživu a hubnutí. Snažím se inspirativně sdílet cesty k zdraví a pohodě skrze správnou stravu a aktivitu. Ráda vám pomůžu na vaší vlastní cestě k lepšímu životnímu stylu.