Je pro odbourávání tuků lepší bílá nebo hnědá rýže?

Je pro odbourávání tuků lepší bílá nebo hnědá rýže?

Vědecké studie ukazují, že hnědá rýže obsahuje více vlákniny a živin než bílá rýže, což může pomoci s odbouráváním tuků. Hnědá rýže může být tedy lepší volbou pro ty, kteří chtějí snížit příjem tuků a zlepšit svou stravu.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Která rýže je lepší pro hubnutí?

Bílá rýže není pro hubnutí tak vhodná jako hnědá, vychází z mýtu o GI.

GI, což je zkratka pro glykemický index, označuje číselný systém, který hodnotí, jak rychle se sacharidy v těle mění na glukózu (krevní cukr). Sacharidy se ocitají na stupnici mezi 0 a 100 podle toho, jak ovlivňují hladinu naší krevní hladiny po jejich konzumaci. Existuje nízký GI a vysoký GI, o kterém jste jistě mnohokrát slyšeli:

– Nízký GI: 55 a méně

– Vysoký GI: 70 a více.

Mýtus, že vysoký GI zvyšuje inzulín a vede k většímu nárůstu tuku, přetrvává dodnes. Inzulín stranou, ukládání tuků může dojít pouze při kalorickém nadbytku (přijímání více kalorií, než kolik jich spálíte).

Vědci se mnohokrát zabývali GI, aby zjistili, zda jsou sacharidy s nižším GI skutečně lepší, pokud jde o odbourávání tuků. A zjistili, že ne.

GI je tak špatně chápána; bylo to vytvořen v 80. letech 20. století k měření inzulinové odpovědi na sacharidy u diabetiků, ve stavu nalačno!A někde cestou začali lidé dávat do souvislosti nárůst inzulínu v potravinách s hubnutím mezi širokou veřejností.

Jinak se tomu říká „sacharido-inzulinová hypotéza obezity“. A přestože se mnohokrát ukázalo, že je mylná, stále přetrvává. Jednou z mnoha recenzí k vyvrácení této falešné teorie zahrnovaly 32 studií, které zjistily, že nízkosacharidová nebo vysokosacharidová dieta nemá žádný vliv na úbytek tuku.

Inzulín není faktorem, a kdyby byl, přibírali bychom na váze ze syrovátkových bílkovin – které jsou ve skutečnosti více inzulinogenní než bílý chléb!

Hnědá rýže: není pro náš pas lepší než bílá rýže.
Hnědá rýže: není pro náš pas lepší než bílá rýže.

To nás přivádí zpět k rýži: bílá rýže má GI 72, zatímco hnědá rýže měří 68. Nejenže zde tedy není téměř žádný rozdíl mezi oběma hodnotami GI, ale celé měření GI pro hubnutí stejně nic neznamená.

Navíc v reálném světě, když do jídla přidáte tuky a bílkoviny, uvolňování inzulínu je otupený i tak.

A jako extrém příklad který v žádném případě nedoporučujeme – nedávno v USA jeden vědec, který je nyní známý jako „The Twinkie Professor“, provedl experiment. Stravoval se v kalorickém deficitu, ale nekonzumoval nic jiného než Twinkies! Chtěl tím dokázat, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, zejména cukr, nemají při dodržování kalorického deficitu vliv na odbourávání tuků. A co se stalo s naším profesorem Twinkies?

…zhubl 12 kilo.

To samozřejmě nedoporučujeme a daleko lepší je vyvážená strava. Jde však o to, že takzvané „zlé“ a „tuk vyvolávající“ potraviny s vysokým GI mohou ve skutečnosti sloužit k opaku toho, co se nám někdy nesprávně tvrdí, že způsobují.

Odkud se tedy tyto mylné informace berou? Z marketingu, jehož cílem je prodat vám potraviny s nízkým glykemickým indexem, a z toho, že lidé snáze opakují staré a falešné mýty, které slyšeli nebo četli na sociálních sítích, než aby sami prováděli vědecký výzkum!

Jaké sacharidy mi pomohou zhubnout?

Dalším omylem o sacharidech s vysokým glykemickým indexem je, že vás nezasytí. To však opět není vědecky podloženo.

V jednom z nejpodrobnějších studiích provedených na sacharidy, se ukázalo, že nejlepší potravinou, která udržuje subjekty syté, jsou bílé brambory; přestože bílé brambory mají vysoký glykemický index 82.

A pak, v poslední snaze zachovat si tvář, se odpůrci otočí a řeknou: „Hnědá rýže je přece zdravější!“ Ale je tomu skutečně tak?

Výzkum zjistil, že hnědá rýže obsahuje antinutriční látky, které snižují její malou výhodu vyššího obsahu vlákniny, zatímco tyto antinutriční látky mohou blokovat . naši schopnost vstřebávat minerály a vitamíny.

Bílé brambory jsou nejlepším sacharidem, který vás zasytí, přestože mají vysoký GI.
Bílé brambory jsou nejlepším sacharidem, který vás zasytí, přestože mají vysoký glykemický index.

Hnědá rýže má navíc v jednom šálku pouze o 1,8 gramu více vlákniny než bílá rýže. Vlákninu bychom měli přijímat z ovoce a zeleniny, takže případné malé rozdíly v množství vlákniny v rýži nebudou mít na náš celkový denní příjem velký vliv. Důležitější je to, co konzumujeme S rýží: zelenina, losos, kuřecí maso atd.; to v sobě skrývá nejrůznější nutriční dobroty, které dále doplňují barvu naší rýže.

Pointa je v tom, že GI (tedy konzumace hnědé rýže) do značné míry neovlivní vaše zdraví. Měli bychom se zaměřit na příjem dostatečného množství bílkovin, zdravých tuků, vitaminů, minerálů a vlákniny a nezabývat se zanedbatelnými věcmi, jako jsou sacharidy s nízkým GI oproti sacharidům s vysokým GI.

Bílá rýže navíc nemůže umožnit ukládání většího množství tělesného tuku, když se stravujete v kalorickém deficitu. Odbourávání tuků se řídí tím, že jíte méně kalorií, než kolik jich spálíte, a představa, že inzulín má vliv na odbourávání tuků, je zastaralý mýtus, který není vědecky podložený.

Také vysoký glykemický index potraviny neznamená, že vás nezasytí!

Takže si klidně vyberte jakoukoli odrůdu rýže, kterou máte rádi, jen se ujistěte, že tak činíte pouze kvůli chuťovým preferencím!

Odkazy:

  1. Callegaro Mda D, Tirapegui J. Comparação do valor nutricional entre arroz integral e polido [Comparison of the nutritional value between brown rice and white rice]. Arq Gastroenterol. 1996 Oct-Dec;33(4):225-31. Portugalština. PMID: 9302338.
  2. Ercan N, Gannon MC, Nuttall FQ. Vliv přidaného tuku na plazmatickou glukózu a inzulinovou odpověď na požité brambory podávané v různých kombinacích jako dvě jídla u normálních jedinců. Diabetes Care. 1994 Dec;17(12):1453-9. doi: 10.2337/diacare.17.12.1453. PMID: 7882816.
  3. Holt SH, Miller JC, Petoč P, Farmakalidis E. A satiety index of common foods (Index sytosti běžných potravin). Eur J Clin Nutr. 1995 Sep;49(9):675-90. PMID: 7498104.
  4. Jenkins DJ, Wolever TM, Taylor RH, Barker H, Fielden H, Baldwin JM, Bowling AC, Newman HC, Jenkins AL, Goff DV. Glykemický index potravin: fyziologický základ pro výměnu sacharidů. Am J Clin Nutr. 1981 Mar;34(3):362-6. doi: 10.1093/ajcn/34.3.362. PMID: 6259925.
  5. Leaf A, Antonio J. The Effects of Overfeeding on Body Composition (Vliv přejídání na tělesné složení): The Role of Macronutrient Composition – A Narrative Review.Int J Exerc Sci. 2017;10(8):1275-1296. Publikováno 1. prosince 2017.
  6. Park M. „Twinkie dieta pomáhá profesorovi výživy zhubnout 27 kilogramů“. Zprávy CNN. 2010 Nov 8.
  7. Paterson M, Bell KJ, O’Connell SM, Smart CE, Shafat A, King B. Role dietních bílkovin a tuků v kontrole glykémie u diabetu 1. typu: Důsledky pro intenzivní léčbu diabetu.Curr Diab Rep. 2015;15(9):61. doi:10.1007/s11892-015-0630-5
  8. Ramdath DD, Padhi E, Hawke A, Sivaramalingam T, Tsao R. The glycemic index of pigmented potatoes is related to their polyphenol content. Food Funct. 2014 May;5(5):909-15. doi: 10.1039/c3fo60395d. PMID: 24577454.

**************************************************************

NEJLEPŠÍ DIETNÍ PLÁNY – KOLIK POTŘEBUJETE ZHUBNOUT?

**************************************************************

Je pro odbourávání tuků lepší bílá nebo hnědá rýže?

Zde naleznete odpovědi na často kladené otázky ohledně odbourávání tuků a vlivem bílé a hnědé rýže.

Bílá rýže

Bílá rýže obsahuje méně vlákniny a živin než hnědá rýže. Její výhodou může být rychlejší stravitelnost, což může vést k rychlejšímu uvolňování energie. Avšak kvůli nižšímu obsahu vlákniny může být méně nasycující a mít vyšší glykemický index, což může mít vliv na hladinu cukru v krvi.

Hnědá rýže

Hnědá rýže je bohatá na vlákninu a živiny, což může napomoci pocitu sytosti a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Má nižší glykemický index a může být vhodnější pro dlouhodobé uvolňování energie.

 

>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<

NEJLEPŠÍ DIETA
Popis obrázku
  • 96% spokojených zákazníků
  • Rychlá příprava
  • Výhodná cena

Podívejte se, jak dieta funguje:

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – keto diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *