10 výhod čaje rooibos, které vás možná překvapí
10 výhod čaje rooibos, které vás možná překvapí
Čaj rooibos je oblíbený pro svůj bohatý chuťový profil a množství zdravotních výhod. Zde je deset důvodů, proč byste měli zvážit pití tohoto čaje:
NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací
Má exotický název, který se obtížně vyslovuje, ale přesto – nebo možná právě proto – rooibosový čaj získává na popularitě.
Rooibos (vyslovuje se roy-BOSS) je čaj, o kterém se mluví jako o čaji s mnoha zdravotními účinky, od redukce vrásek až po prevenci rakoviny. Je však čaj rooibos skutečně supernápoj? Nebo je to jen módní výstřelek?
Jak se dozvíte, tento čaj bez kofeinu je víc než jen sladký bylinný čaj – může výrazně posílit váš imunitní systém. A mnohá jeho tvrzení lze podložit vědeckými důkazy. Přečtěte si, jaké jsou skutečné výhody čaje rooibos.
Co je čaj rooibos?
Navzdory názvu není rooibos pravý čaj – jedná se o bylinný nálev neboli tisane (vyslovuje se ti-ZAHN). Čaj rooibos, známý také jako čaj z červeného keře nebo červený čaj, se vyrábí z listů rostliny Aspalathus linearis.
Tato rostlina je keř rostoucí pouze v Cedarbergu a přilehlých horách provincie Západní Kapsko v Jihoafrické republice. Jehlicovité listy rooibosu se sbírají a otloukají, aby se podpořila oxidace. Nechávají se oxidovat na slunci, dokud nezískají charakteristickou sytě červenou barvu a sladkou chuť.
Většina komerčně dostupných čajů rooibos se vyrábí z fermentovaných listů, i když “zelený rooibos” se vyrábí z neoxidovaných listů rooibosu. Protože zelený rooibos nepodléhá oxidaci, má údajně vyšší obsah antioxidantů než červený čaj rooibos.[*].
Ačkoli Jihoafričané dlouho považovali čaj rooibos za národní nápoj, teprve v roce 1900 se začal rooibos pěstovat ve velkém a vyvážet do zemí celého světa.
Také Spojené státy až do počátku roku 2000 téměř žádný rooibos nedovážely, a to především kvůli ekonomickým sankcím uvaleným na Jihoafrickou republiku. Od té doby se však čaj rooibos těší v USA explozivní popularitě.
Jak chutná čaj rooibos?
Někteří říkají, že má nádech vanilky, medu nebo ořechů. Jsou i tací, kteří tvrdí, že má ovocnou nebo dokonce květinovou chuť.
Ať už ho popíšete jakkoli, část nárůstu popularity fermentovaného čaje rooibos je pravděpodobně způsobena jeho jemnou a lehce nasládlou chutí. Mnoho lidí má při keto dietě chuť na sladké a přirozená sladkost tohoto čaje z něj dělá skvělou náhradu cukrové sušenky.
Na druhou stranu zelený nebo nefermentovaný rooibos má travnatější chuť a je méně sladký. Přesto ani fermentovaný, ani nefermentovaný rooibos nemá hořkou chuť, která je běžná u mnoha jiných druhů čajů.
Pokud jste se tedy čajům vyhýbali kvůli jejich hořké chuti, možná byste měli dát čaji rooibos šanci.
10 překvapivých výhod čaje rooibos
Možná vás zajímá: Pokud čaj rooibos není “pravý čaj”, má stejné blahodárné účinky?
Stručná odpověď zní ano. Ve skutečnosti jsou podstatné zdravotní účinky velkou částí důvodu, proč se rooibos těší takovému nárůstu popularity.
Některé předpokládané zdravotní účinky, jako je jeho schopnost snižovat žaludeční křeče a zlepšovat zdraví kostí, jsou stále předmětem výzkumu. Následujících deset výhod čaje rooibos je však vědecky podloženo.
#1: Je plný silných antioxidantů
Stejně jako jiné druhy čajů má i čaj rooibos vysoký obsah polyfenolů. Těmto chemickým sloučeninám věnují vědci značnou pozornost pro jejich zdraví prospěšné účinky.[*]Existuje několik typů polyfenolů:
- Fenolické kyseliny
- Flavonoidy
- Stilbeny
- Lignany
Z nich jste pravděpodobně slyšeli o flavonoidech. Ty jsou zodpovědné za to, že ovoce a zelenina mají šťavnaté barvy. Mají také silné antioxidační, antimutagenní, antikarcinogenní a protizánětlivé vlastnosti, díky kterým jsou nepostradatelnou součástí doplňků stravy a léků.[*].
Čaj rooibos je plný flavonoidů, včetně jednoho, který se vyskytuje pouze v rostlině rooibos: aspalathinu. Kromě aspalathinu byly v čaji rooibos identifikovány následující flavonoidy (v sestupném pořadí):
- Nothofagin
- Kvercetin
- Rutin
- Izokvercitrin
- Orientin
- Isorientin
- Luteolin
- Vitexin
- Isovitexin
- Chrysoeriol
Jak brzy uvidíte, aspalathin a nothofagin mohou mít významné zdravotní účinky. V jednom 200ml šálku čaje rooibos může být obsaženo až 60 až 80 mg polyfenolů v závislosti na faktorech, jako je doba louhování, stupeň kvality a množství použitých listů.[*][*].
I když to může znít jako hodně, není to tolik jako zelený čaj, matcha nebo černý čaj.
Polyfenoly v čaji rooibos se však liší od polyfenolů v zeleném a černém čaji, takže byste neměli posuzovat jejich potenciální přínos pro zdraví pouze na základě celkového obsahu polyfenolů.
#2: Čaj rooibos může údajně pomoci předcházet rakovině
Existuje mnoho studií o přínosech antioxidantů pro rakovinné buňky. Z flavonoidů obsažených v rooibosu byly rozsáhle studovány kvercetin a luteolin, u nichž byly prokázány protirakovinné účinky, např:
- ochrana před poškozením DNA[*]
- Zastavení nádorového růstu a šíření nádorových buněk[*]
- Blokování prozánětlivých enzymů[*]
- Blokování tvorby lipidových peroxidů, které spolu s volnými radikály poškozují buněčné membrány.[*]
Ačkoli aspalathin nebyl studován tak rozsáhle jako dva výše uvedené, dosavadní výzkumy ukázaly, že může:
- inhibovat některé typy nádorů[*]
- Blokuje rentgenem indukovanou přeměnu buněk v rakovinné buňky.[*]
- Chrání geny tím, že zabraňují mutacím[*]
Nefermentovaný čaj rooibos má podstatně více flavonoidů než fermentovaná verze. A přestože obsah antioxidantů v čaji rooibos může znít zajímavě, je důležité si uvědomit, že z klinických studií na lidech není mnoho důkazů o jeho prospěšnosti.
Jinými slovy, vědci si zatím nejsou jisti, zda čaj rooibos může pomoci předcházet rakovině. A to možná proto, že čaj rooibos nemá dlouhodobý vliv na hladinu antioxidantů v krvi.
Jedna studie ukázala, že maximální hladiny antioxidantů bylo dosaženo již hodinu po konzumaci.[*]. Kromě toho člověk nemusí aspalathin a nothofagin dobře vstřebávat.[*].
#3: Je to dobré pro vaši pleť
Čaj rooibos má neuvěřitelný obsah minerálů, včetně vápníku, železa, hořčíku a tzv. alfa-hydroxykyseliny, která je jednou z hlavních složek mnoha produktů péče o pleť. Z tohoto důvodu mnoho lidí věří, že může pomoci se zdravím vaší pleti, ačkoli výzkum stále pokračuje.[*][*].
Flavonoidy obsažené v čaji rooibos mohou také pomáhat předcházet vráskám. V jedné klinické studii bylo 20 zdravých žen ve věku 36 až 52 let požádáno, aby si aplikovaly komerční gely proti vráskám obsahující směs čaje (Camellia sinensis) a rooibosu a sóji (Glycin soja). Výzkumníci zjistili, že směs byla účinná na redukci vrásek po 28denním používání.[*].
#4: Je to dobré pro vaše vlasy
Čaj rooibos vám také může pomoci vypěstovat více vlasů. V jedné studii užívali muži s mužskou plešatostí lokální směs licochalconu, shiso, zeleného čaje rooibos (nefermentovaný rooibos) a saw palmetto. Zaznamenali zvýšení hustoty vlasů, počtu aktivních vlasových folikulů a rychlosti růstu vlasů srovnatelné s přípravkem Rogaine® Extra Strength.[*].
#5: Může pomoci léčit rány
Fermentovaný i nefermentovaný rooibos může být účinný při léčbě ran. V případě chronických ran je však pro léčbu vhodnější zelený rooibos díky vyššímu obsahu fenolických látek, zejména aspalathinu.
Ochranná schopnost rooibosu umožňuje buňkám vyvinout větší odolnost vůči oxidačnímu stresu, což může pomoci při hojení ran.[*][*].
#6: Mohlo by to být dobré pro váš mozek
Vědci zkoumají v rámci prevence kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova, Parkinsonova a Huntingtonova choroba, dietní antioxidanty, jako je vitamin C, glutathion a polyfenoly, v naději, že by mohly pomoci omezit nadměrné množství volných radikálů uvolňovaných v mozku.
Z polyfenolů se zvláštnímu zájmu těší flavonoidy, jako je aspalathin, které jsou určeny k léčbě neurodegenerativních onemocnění. mozek je orgán, na který je obtížné zacílit léčiva, protože existuje ochranná bariéra zvaná hematoencefalická. Stejně jako bezpečnostní kontrola na letišti je hematoencefalická bariéra velmi selektivní, pokud jde o látky, kterým dovolí projít.
Protože však flavonoidy mohou tuto bariéru překonat, znamená to, že se mohou dostat přímo do mozku a zpomalit tak progresi onemocnění.[*]. To může být dobrá zpráva pro výzkum Alzheimerovy choroby.
Při navrhování léků musí vědci vědět, jak bude lék interagovat s cílovou molekulou, obvykle proteinem. V jedné studii z 39 hodnocených flavonoidů byl aspalathin jedním ze sedmi, které měly nejlepší výsledky pro Alzheimerovu chorobu bez rizika toxicity a s vysokou mírou vstřebávání[*].
#7: Může být prospěšné pro zdraví vašeho srdce
Přínos čaje rooibos pro zdraví srdce je podrobněji prozkoumán. To znamená, že existují dobré vědecké důkazy o tom, že čaj rooibos může pomáhat snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Jedním ze způsobů, jak toho dosahuje, je inhibice angiotenzin konvertujícího enzymu (ACE). ACE se podílí na tvorbě bílkoviny, která může zvyšovat krevní tlak, což je důvod, proč je někomu k léčbě vysokého krevního tlaku předepsán inhibitor ACE, jako je lisinopril.
Studie na 17 zdravých dobrovolnících prokázala významnou inhibici ACE 30 až 60 minut po vypití čaje rooibos. Nebylo pozorováno žádné snížení krevního tlaku[*]. Nejednalo se však o dlouhodobou studii.
Předchozí studie s použitím černého čaje ukázala snížení krevního tlaku po týdnu.[*]. Jiná studie ukázala, že pití šesti šálků čaje rooibos denně může snížit hladinu LDL cholesterolu (špatného cholesterolu) a dalších tuků v krvi a zároveň zvýšit hladinu “dobrého” cholesterolu, což snižuje riziko infarktu, mrtvice a dalších forem srdečních onemocnění.[*].
To mohlo být způsobeno výrazným zvýšením glutathionu, jednoho z nejdůležitějších antioxidantů v těle.[*].
#8: Nemá kofein a nízký obsah tříslovin a kyseliny šťavelové
Kofein v nápojích, jako je čaj a káva, může podpořit hubnutí, ale závislost na kofeinu a jeho předávkování jsou stále častější.[*][*].
Pokud chcete snížit spotřebu kofeinu nebo se mu zcela vyhnout, je čaj rooibos vynikající volbou. Přirozeně neobsahuje kofein, takže během procesu dekofeinizace neztrácí nic ze svého obsahu antioxidantů.[*].
Čaj Rooibos obsahuje nízké množství taninu (asi 3,2 až 4,4 %), antioxidantu, který je zodpovědný za trpkou a hořkou chuť mnoha čajů.[*]. Navzdory svým protirakovinným a kardiovaskulárním účinkům mohou taniny snižovat vstřebávání železa.[*]. To sice nutně neznamená, že čaj rooibos nebude blokovat vstřebávání železa, ale jeho účinky se zdají být méně významné ve srovnání s účinky zeleného a černého čaje.[*].
Čaj rooibos má ve srovnání s jinými čaji nízký obsah kyseliny šťavelové. Nízký obsah kyseliny šťavelové může pomoci snížit riziko vzniku ledvinových kamenů.[*].
#9: Může pomoci při léčbě a prevenci diabetu 2. typu
Možná vás nepřekvapí, že oxidační stres a chronický zánět hrají roli i při vzniku diabetu 2. typu. Vědci se však domnívají, že čaj rooibos – díky obsahu minerálů a polyfenolů – může pomoci.
Několik studií prokázalo, že aspalathin zvýšil příjem glukózy ve svalových tkáních a snížil hladinu cukru v krvi mezi jídly, čímž zabránil vzniku inzulínové rezistence[*][*][*].
Další studie ukázaly, že aspalathin a orientin zmírňují glukózou vyvolaný zánět cév, který je klíčovým faktorem přispívajícím k hromadění tuku v cévách a hlavní komplikací diabetu.[*][*].
Bylo prokázáno, že luteolin, další flavonoid obsažený v čaji rooibos, chrání před zhoršením kognitivních funkcí souvisejících s diabetem.[*]. Všechny tyto a další studie dokládají, že čaj rooibos má antidiabetické vlastnosti.
Diabetes je však komplexní onemocnění, a proto je třeba provést další studie na lidech, aby se zjistily účinky čaje rooibos na prevenci, léčbu a udržení diabetu.
#10: Může pomoci při hubnutí
Pokud se snažíte zhubnout, zatímco jste na keto dietu, čaj rooibos je skvělý nápoj, který může podpořit vaše cíle.
Nejenže má nízký obsah kalorií a je přírodním sladidlem, ale polyfenoly obsažené v čaji rooibos působí proti obezitě. Bylo také prokázáno, že zvyšují produkci energie a regulují energetickou rovnováhu.[*].
Dávkování a vedlejší účinky rooibosu
Čaj Rooibos je obecně považován za bezpečný. Ačkoli neexistují žádná oficiální doporučení pro dávkování, účastníci studií vypili až šest šálků čaje rooibos denně, aniž by to mělo vedlejší účinky. pokud uvažujete o užívání čaje rooibos, měli byste vědět o některých vedlejších účincích.
Možné poškození jater
Byly zaznamenány nejméně dvě zprávy o možném poškození jater u pacientů, kteří pravidelně pili rooibos. U jednoho pacienta došlo ke zvýšení jaterních enzymů, u druhého k akutní hepatitidě a selhání jater.[*][*]Tyto případy jsou zajímavé, protože ve studiích na zvířatech byly prokázány ochranné účinky čaje rooibos na játra.
Je důležité poznamenat, že oba pacienti měli před výskytem jaterní toxicity složitou anamnézu. Před konzumací většího množství čaje rooibos se poraďte se svým lékařem, zejména pokud již máte nějaké onemocnění.
Neznámé účinky v těhotenství
Nebyly provedeny žádné studie zkoumající bezpečnost čaje rooibos pro těhotenství nebo kojení. Pro těhotné nebo kojící ženy by bylo nejlepší se čaji rooibos vyhnout.
Může narušovat vstřebávání železa
Železo je nezbytný prvek, který potřebujete k tvorbě hemoglobinu, bílkoviny v červených krvinkách, která pomáhá rozvádět kyslík z plic do ostatních tkání v těle. Pokud nemáte dostatek železa, mohou se u vás objevit příznaky anémie z nedostatku železa, jako je únava, malátnost, lámavé nehty a slabost.[*].
Čaj rooibos má sice nižší obsah tříslovin než zelené a černé čaje, ale i tak může ovlivňovat vstřebávání železa. Pokud máte nedostatek železa, poraďte se před pitím čaje rooibos s lékařem.
Estrogenní aktivita
V laboratorních testech bylo prokázáno, že čaj rooibos má estrogenní aktivitu, což znamená, že může zvýšit produkci estrogenu.[*]. Z tohoto důvodu se čaj rooibos nedoporučuje lidem, kteří jsou vysoce citliví na estrogeny nebo mají vyšší riziko vzniku rakoviny související s hormony.
Jak připravit čaj rooibos
Čaj rooibos si můžete vychutnat horký i studený. Jelikož je přirozeně sladký, nemusíte se obávat přidávat med nebo cukr, které by vás mohly vyřadit z ketózy.Čaj rooibos si můžete připravit ve třech jednoduchých krocích:
- Pokud používáte čajový sáček, jednoduše postupujte podle návodu. Pokud používáte sypané čajové lístky, použijte 1 až 1,5 čajové lžičky čajových lístků na každých 8 uncí vroucí vody.
- Vodu převařte.
- Čaj nechte louhovat 5 až 6 minut. I když se rozhodnete nechat čaj louhovat déle, jeho chuť tím nezhořkne.
Čaj rooibos pro lepší zdraví
Možná se obáváte všech trendů v oblasti zdravé výživy, a to z dobrého důvodu. Mnoho takzvaných zdravotních přínosů nelze ověřit silným vědeckým výzkumem.
Čaj rooibos není zcela prost takových nehorázných tvrzení, ale existuje dostatek důkazů, že čaj rooibos může mít silný účinek.
Když to vezmeme kolem a kolem, čaj rooibos je skvělým doplňkem keto diety a mohl by vám pomoci na cestě k optimálnímu zdraví. Je čaj rooibos novým supernápojem ve městě? To se teprve uvidí.
**************************************************************
NEJLEPŠÍ DIETNÍ PLÁNY – KOLIK POTŘEBUJETE ZHUBNOUT?
**************************************************************
10 výhod čaje rooibos, které vás možná překvapí
1. Bez kofeinu
Čaj rooibos neobsahuje kofein, takže je skvělou volbou pro ty, kteří se snaží omezit svůj přísun kofeinu.
2. Bojuje proti alergiím
Bohatý obsah antioxidantů v čaji rooibos může pomoci zmírnit příznaky alergií.
3. Zlepšuje trávení
Čaj rooibos má pozitivní vliv na trávení a může pomoci s trávicími problémy.
4. Podporuje zdraví kostí
Díky obsahu minerálů jako je vápník a hořčík, má čaj rooibos příznivý vliv na zdraví kostí.
5. Dobrý pro pokožku
Pití čaje rooibos může pomoci s problematikou akné a jinými kožními problémy.
6. Bez kalorií
Čaj rooibos neobsahuje žádné kalorie, takže je vhodný pro ty, kteří dbají na svou váhu.
7. Podporuje imunitní systém
Antioxidanty v čaji rooibos mohou posílit imunitní systém a přispět k lepší odolnosti proti nemocem.
8. Pomáhá s nespavostí
Čaj rooibos obsahuje látky, které mohou pomoci uklidnit nervy a ulehčit usínání.
9. Bez kofeinové náhrady
Pro ty, kteří se snaží omezit kofein, může být čaj rooibos skvělou náhradou za kávu nebo černý čaj.
10. Chutný a obživný
Navíc, čaj rooibos má bohatou a chutnou chuť, takže je oblíbeným nápojem pro mnoho lidí.
>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<
Podívejte se, jak dieta funguje:
Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.
Jsem Hana, odbornice na výživu a hubnutí. Snažím se inspirativně sdílet cesty k zdraví a pohodě skrze správnou stravu a aktivitu. Ráda vám pomůžu na vaší vlastní cestě k lepšímu životnímu stylu.