Je řepa zdravá? 8 výhod červené řepy

Je řepa zdravá?

Červená řepa patří mezi zdravé potraviny, které mají mnoho výhod pro naše tělo. Zde jsou 8 výhod červené řepy:

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Červená řepa možná není první zeleninou na seznamu vašich oblíbených jídel – mnoho lidí má z dětství nepříliš příjemné vzpomínky na to, jak byli nuceni jíst k večeři její konzervovanou verzi, a v dospělosti by se k těmto vzpomínkám raději nevraceli.

Ale řepa je opravdu opravdu dobré pro vaše celkové zdraví a pohodu. Část řepy, kterou obvykle jíte, tj. cibulovitá část pod stonkem, se odborně nazývá “stonek” nebo “červená řepa”, i když většina z nás jí říká prostě řepa. Ať už ji znáte jakkoli a připravujete ji jakkoli, od syrové řepy nakrájené na plátky, přes šťávu, nakládanou řepu až po pečenou řepu, je to výživová síla plná vitamínů, antioxidantů, protizánětlivých látek, dusičnanů prospěšných pro srdce a několika dalších nečekaných výhod.

Zde je 8 důvodů, proč byste měli červenou řepu zařadit do svých jídel – a jak ji připravit chutnější, než si pamatujete.

8 zdravotních výhod červené řepy

Ať už je tato kořenová zelenina jasně červená, tmavě fialová nebo žlutozlatá, je to nepopiratelně barevná. Díky těmto pigmentům je řepa plná vitamínů a minerálů. Ale myslet si, že tím výhody červené řepy končí, je podcenění; dokáže toho mnohem víc než jen doplnit příjem živin. Červená řepa je skutečnou superpotravinou – tady je důvod.

1. Snižuje krevní tlak

Červená řepa má vysoký obsah rostlinných dusičnanů, hořčíku a draslíku, které mají vazodilatační vlastnosti, jež zvyšují průtok krve uvolněním cév, jak uvádí např. Inna Melamed, Pharm.D., praktická lékařka funkční medicíny a autorka knihy Obnovení trávení. Když budete pravidelně jíst červenou řepu, říká Dr. Melamed, může snížit vysoký krevní tlak (někdy dramaticky, takže buďte opatrní, pokud máte vysoký krevní tlak). nízký krevní tlak!). Pokud máte vysoký krevní tlak, pokračujte v užívání léků na krevní tlak. Zvažte možnost měřit si krevní tlak denně. Pokud se váš krevní tlak sníží pod 90/60 nebo se cítíte slabí či unavení, navštivte svého lékaře, který vám poradí.

Ve skutečnosti se 2018 zjistila, že šťáva z červené řepy je dostupnou, cenově přijatelnou a účinnou léčbou pro kontrolu hypertenze u několika různých populací. Kontrola krevního tlaku může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a zlepšit zdraví srdce.

2. Zlepšení trávení

Jeden šálek červené řepy obsahuje téměř čtyři gramy vlákniny, tedy 15 % denní hodnoty (DV). To znamená, že pomáhá regulovat pohyb střev, včetně zmírnění příznaků zácpy. Navíc všechna ta vláknina vyživuje váš střevní mikrobiom, který někteří výzkum ukazuje, že může vést k lepší regulaci hladiny cukru v krvi a metabolismu.

3. Detoxikace jater

V červené řepě je několik látek, které mohou zlepšit funkci jater, ale největší z nich je betalain, fytonutrient, který se přirozeně nachází v červené řepě.

Betalainy byly spojeny s funkcí jater na základě studií zkoumajících jejich vliv na nealkoholické ztukovatění jater; v jedné malé studii na lidech, doplnění práškem z červené řepy snížil jaterní enzymy, lipidy a celkovou velikost jater, zatímco jiná studie na hlodavcích zjistila snížení jaterního stresu, tuku a zánětu po léčbě práškem z červené řepy.

4. Posilte své antioxidanty

Jedna porce červené řepy obsahuje 11 % vitaminu C, takže váš imunitní systém vám poděkuje za podporu! Červená řepa je navíc jedním z nejvyšších přírodních zdrojů antioxidantů. mangan, který – kromě jiných funkcí – pomáhá enzymům metabolizujícím glukózu vykonávat jejich práci.

5. Snižuje zánět

Kromě toho má řepa protizánětlivé vlastnosti, a to díky již zmíněným betalainům. Nezáleží na tom, zda si vyberete červenou, fialovou nebo žlutou řepu – i když se betalainy v celém barevném spektru mírně liší, říká Lauren Manaker, MS, registrovaná dietoložka a autorka knihy Palivo pro mužskou plodnost, jsou pro vás všechny stejně dobré.

“Za různé barvy řepy jsou zodpovědné různé rostlinné sloučeniny, ale i přes rozdílné chemické složení sloučenin, které se v různých odrůdách řepy nacházejí, získáte potenciální protizánětlivé účinky z jejich konzumace,” vysvětluje.

6. Zlepšují plodnost žen

Konzumace červené řepy může podpořit ženskou plodnost dvěma různými způsoby: zlepšením průtoku krve dělohou a zvýšením množství folátů ve stravě. “Některé údaje naznačují, že pití šťávy z červené řepy může pomoci podpořit úspěch IVF u žen, které mají problémy s plodností,” říká Manaker a vysvětluje, že vysoký obsah dusičnanů v červené řepě rozšiřuje cévy a umožňuje bohatý přísun okysličené a na živiny bohaté krve do dělohy.

Ve skutečnosti 2023 téměř 300 žen zjistila, že lidé, kteří pili kombinaci šťávy z červené řepy, melounu a zázvoru, měli lepší výsledky IVF ve srovnání s lidmi, kteří ji nepili.

Červená řepa je také bohatá na foláty (tj. kyselinu listovou), což je kyselina listová, která je důležitá pro zdraví lidí. důležitou živinou pro ženy v raných fázích těhotenství; příjem minimálního množství folátů před otěhotněním může snížit riziko vzniku některých vrozených vad, říká Manaker.

7. Zlepšete zdraví pokožky

Protože řepa obsahuje tolik protizánětlivých a antioxidačních vlastností., říká Manaker, některé údaje naznačují, že jejich konzumace může přispět k podpoře zdraví pokožky. Velkou roli zde může hrát zejména vitamin C. Údaje jsou sice poněkud omezené, některé výzkumy naznačují, že jak lokální, tak dietní vitamin C (například ten, který je obsažen v červené řepě) může snížit poškození UV zářením a vrásky, urychlit hojení ran a zvýšit produkci kolagenu.

8. Zvyšuje vytrvalost

Vše se vrací k dusičnanům ve stravě, alespoň pokud jde o červenou řepu. Poslední výhodou těchto dusíkatých látek je podle Manakera zvýšení sportovního výkonu: “Protože červená řepa zvyšuje hladinu oxidu dusnatého, který souvisí se zvýšeným průtokem krve, výměnou plynů a posílením svalové kontrakce, může být pro sportovce konzumace této zeleniny před výkonem přínosem.”

Existují výzkumy, které toto tvrzení potvrzují, např. 2023 naznačující, že suplementace červenou řepou může podpořit svalovou funkci a Studie z roku 2018 uvádějící, že šťáva z červené řepy může zvýšit úspěšnost při přerušovaném cvičení s vysokou intenzitou. Strava s vysokým obsahem dusičnanů může také zlepšit kognitivní funkce.

Nežádoucí účinky červené řepy

Pokud jde o opatrnost při konzumaci červené řepy, je třeba si uvědomit jen několik věcí. Každý, kdo trpí hypotenzí, by si měl být vědom účinků konzumace červené řepy na krevní tlak a měl by se poradit se svým lékařem nebo odborníkem na výživu o tom, jak červenou řepu konzumovat, aniž by si způsobil nebezpečně nízký krevní tlak. Zvažte zakoupení manžety na měření krevního tlaku, denně si měřte krevní tlak, zapisujte si hodnoty a výsledky konzultujte se svým poskytovatelem.

Dr. Melamed také varuje, že řepa má vysoké množství šťavelanů, které mohou tvořit minerální krystaly v celém těle (například ledvinové kameny). “Lidé, kteří konzumují jiné potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kteří mají v diagnostice organických kyselin vysoký obsah kyseliny šťavelové, by se jí měli vyhýbat nebo ji omezit. [beets],” říká.

Jak jíst červenou řepu

Syrová řepa, konzervovaná řepa, nakládaná řepa, pečená řepa, polévky, šťáva z řepy… možností je nekonečně mnoho, ale má způsob konzumace řepy vliv na její nutriční profil?

  • Syrová řepa “Zdá se, že si zachovává více živin než vařená,” říká Manaker, “ale to by nemělo lidi odradit od konzumace řepy v jakékoliv formě, protože ať už se konzumuje jakkoliv, její konzumace přináší výživové výhody.”
  • Konzervovaná řepaManaker upozorňuje, že mají o něco nižší výživovou hodnotu než čerstvá řepa a mohou obsahovat přidanou sůl, ale i tak jsou dobrou volbou (a u vybraných značek můžete hledat, zda neobsahují přidanou sůl).
  • Pití šťávy z červené řepy umožňuje snadněji zkonzumovat větší porci řepy, ale podle Manakera při pití šťávy z řepy oproti konzumaci celé řepy také přicházíte o mnoho vlákniny.

Co se týče zařazení většího množství červené řepy do jídelníčku, existuje více způsobů, než si myslíte! “Červenou řepu můžete jíst jako přídavek do salátů, pečenou a vychutnávat si ji jako přílohu, odšťavňovat ji jako svačinku nebo ji sušit mrazem. [to a crunchy form]…a přidávat ji do překvapivých pokrmů, jako je pizza nebo těstoviny,” říká Manaker. Zelenou řepu můžete dokonce přidat všude tam, kde byste použili špenát nebo kapustu.

Další nečekaná věc, kterou byste měli mít na paměti, když přidáváte řepu do svého jídelníčku? Denní dobu, kdy ji jíte: Dr. Melamed říká, že na tom něco pravdy je: “Protože řepa a šťáva z řepy mají vazodilatační účinek, otevírají průtok krve a kyslíku do těla, takže se ráno cítíte energičtí.

Sečteno a podtrženo: Je řepa zdravá?

Řepa je zdravější, než si pravděpodobně myslíte! Podle Dr. Melameda je typická doporučená velikost porce jeden šálek vařené řepy denně. To ale neznamená, že ji musíte jíst každý den; dodává, že je vždy nejlepší zdravé potraviny střídat, abyste získali rozmanité vitamíny, minerály a živiny.

Výjimkou, říká Dr. Melamed, je případ, kdy se konzumace červené řepy používá jako léčba hypertenze: “V ideálním případě byste neměli jíst řepu denně, pokud se nesnažíte snížit hladinu hypertenze. 

 

diety

Je řepa zdravá?

Ano, červená řepa je vysoce zdravá a má mnoho přínosů pro váš organismus. Zde je seznam 8 hlavních výhod červené řepy:

1. Zlepšuje kardiovaskulární zdraví

Červená řepa obsahuje látky nazývané nitráty, které pomáhají rozšiřovat cévy a snižovat krevní tlak. To může vést ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví a snížení rizika srdečních chorob.

2. Podporuje trávení

Díky obsahu vlákniny zlepšuje červená řepa trávení a podporuje zdravou střevní mikroflóru. Tím také pomáhá předcházet zažívacím potížím, jako je zácpa.

3. Posiluje imunitní systém

Červená řepa je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, které posilují imunitní systém a pomáhají vám odolat infekcím a nemocem.

4. Zlepšuje duševní zdraví

Některé látky obsažené v červené řepě, jako například betain, mají pozitivní vliv na mozek a mohou pomáhat zlepšit duševní zdraví a snížit riziko depresivních stavů.

5. Detoxikuje tělo

Díky obsahu antioxidantů a dalších živin podporuje červená řepa přirozený proces detoxikace těla a eliminuje škodlivé látky z organismu.

6. Zvyšuje energetickou úroveň

Červená řepa obsahuje přírodní cukry, které pomáhají dodat energii. Je proto skvělou volbou pro zvýšení fyzické výkonnosti a vytrvalosti.

7. Podporuje zdravou kůži

Dankovní listy červené řepy lze použít jako přírodní tonikum pro pleť. Obsahují vitamíny a minerály, které pomáhají udržovat zdravou a mladistvou pokožku.

8. Pomáhá při hubnutí

Vysoký obsah vlákniny v červené řepě přispívá k pocitu sytosti a zabraňuje přejídání. To může pomoci při kontrole hmotnosti a snižování tělesného tuku.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *