|

Jsou okurky dobré pro zdraví střev? 6 zdravotních přínosů

Jsou okurky dobré pro zdraví střev?

Okurky jsou skvělou volbou pro podporu zdraví střev. Obsahují mnoho živin a vlákniny, které přispívají k optimální funkci trávicího systému.

Zde je 6 zdravotních přínosů okurek:

  1. Detoxikace těla: Okurky mají vysoký obsah vody, která pomáhá při odplavování toxinů z těla a podporuje čistotu střev.
  2. Hydratace: Díky vysokému obsahu vody pomáhají okurky udržovat tělo hydratované, což je nezbytné pro zdravou funkci střev.
  3. Bohaté na vlákninu: Vláknina obsažená v okurkách podporuje regeneraci střevní sliznice a přispívá k pravidelnému trávení.
  4. Vitaminová bomba: Okurky jsou zdrojem vitamínů C, K a A, které mají pozitivní vliv na imunitu a zdraví střev.
  5. Snížení zánětů: Díky obsahu antioxidantů a protizánětlivých látek pomáhají okurky snižovat záněty ve střevním traktu.
  6. Dobrá chuť a nízké kalorie: Okurky jsou chutné, osvěžující a mají málo kalorií, což je skvělá volba pro udržení zdravé váhy a správného fungování střev.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Lidé konzervují potraviny nakládáním již po staletí. Newyorské muzeum potravin uvádí, že lidé v Mezopotámii možná nakládali potraviny již v době, kdy se nacházela 2400 PŘ. N. L.. A tato metoda je dnes stejně populární jako kdykoli předtím. Kolik sklenic s okurkami máte právě teď v lednici nebo ve spíži? A máte také různé druhy nakládaných potravin? Pokud jich máte více, nejste sami. Opravdoví znalci nakládaných okurek mají rádi k dispozici různé možnosti, když na ně přijde chuť.

Nakládané okurky však nejsou jen skvělou svačinkou či předkrmem (nebo v některých případech kořením). Mohou také poskytovat některé užitečné zdravotní výhody a nutriční hodnoty. Přečtěte si více o tom, co okurky mohou (a nemohou) udělat pro vaši pohodu.

6 zdravotních přínosů nakládaných okurek

Když se řekne nakládaná zelenina, nejspíš se vám jako první vybaví nakládané okurky, protože jsou všudypřítomné. Jsou ozdobou vašeho hamburgeru nebo ostružinovými kopečky podávanými k sendviči s krůtím masem. Nakládat ale můžete téměř cokoli. Nakládaná zelenina je pouze potravina, která byla konzervována v octu nebo solném nálevu (slané vodě). Nakládat můžete červenou řepu, chřest, květák, cibuli, ředkvičky, rajčata nebo řadu dalších potravin. Nakládané okurky jsou samozřejmě známé tím, že mají ostrou chuť – a mohou být také zdravé. Zde je několik klíčových potenciálních zdravotních přínosů:

1. Obsahují živiny bojující proti nemocem

Nakládané okurky obsahují důležité živiny, jako např. vitamin K, vlákniny a antioxidantů, které bojují proti nemocem a mohou působit proti volným radikálům, které mohou poškodit vaše buňky.

Pokud si například vyberete klasickou nakládanou okurku, můžete očekávat, že si užijete pořádnou dávku beta-karotenu, což je látka, která se v organismu antioxidantu Tato silná živina může posílit váš imunitní systém a pomoci zabránit poškození buněk, které může vést k chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby a dokonce i rakovina.

2. Podpora zdraví střev

Některé nakládané okurky jsou fermentované – to znamená, že se do nich během procesu konzervace přidávají „dobré“ bakterie, jako jsou bakterie mléčného kvašení. Výzkumy ukazují, že kvašené potraviny, mezi které patří také potraviny jako kysané zelí, kimči a kombucha, jsou bohatým zdrojem probiotik. Probiotika pomáhají udržovat střeva zdravá. Jak? Udržují zdravou rovnováhu bakterií ve střevech. Výzkum naznačuje, že že zvýšení příjmu probiotik může zlepšit trávení a zkvalitnit řadu zdravotních potíží, včetně zánětlivých střevních onemocnění (IBD), syndromu dráždivého tračníku (IBS), zácpy, průjmu a dalších.

Je však důležité si uvědomit, že ne všechny okurky jsou fermentované. Například košer koprové okurky jsou fermentované, ale chlebové a máslové chipsy nikoli. „Když hledáte nakládané potraviny šetrné ke střevům, musíte zůstat v chladicí části obchodu s potravinami a hledat na etiketě slovo ‚raw‘ nebo ‚fermentované‘,“ říká Megan Hansen, RDN, registrovaná dietoložka a odbornice na výživu, zakladatelka společnosti Metabolism Makeover. „Nakládané potraviny, které byly tepelně zpracovány, nebudou mít zdravé bakterie, které hledáte, protože bakterie jsou během zpracování zničeny.“

3. Pomoc při hubnutí

Když se budete cpát okurkami, nadbytečná kila se vám zázračně nerozplynou. Jsou však vhodnou svačinkou bez tuku a mohou být dobrým zdrojem vlákniny. Tato kombinace zvyšuje pocit sytosti, což vám může zabránit v přejídání. To může pomoci při regulaci hmotnosti, vysvětluje Scott Keatley, RD, CDN, registrovaný dietolog se soukromou praxí v New Yorku.

„Nakládané okurky jsou nízkokalorickou potravinou, která může hubnoucí dietě dodat lahodnou chuť a křupavost,“ říká Bianca Tamburello, RDN., registrovaná dietoložka Cleveland Kitchen. „Výzkumy navíc ukazují, že kyselina octová z octa obsaženého v okurkové šťávě a nakládaných okurkách vám může pomoci zhubnout.“

Jejich dietetické účinky na zdraví střev také napomáhají hubnutí. „Zánět v těle je jednou z hlavních příčin odporu k hubnutí a často se kořeny zánětu celého systému nacházejí ve střevech,“ říká Hansen. Když se ve střevech daří dobrým bakteriím, mohou tam tlumit záněty.“

4. Kontrola hladiny cukru v krvi

Výzkum naznačuje, že octan obsažený v octu – klíčové složce mořidla – pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi u lidí s poruchami hladiny glukózy v krvi. A studie v Journal of Diabetes Research zjistil, že ocet snižuje u lidí s diabetem 2. typu prudké zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle, ačkoli vědci poznamenali, že žádný z účastníků studie neužíval léky, které by ovlivňovaly metabolismus glukózy nebo lipidů.

Pokud užíváte nějaké léky, které vám pomáhají zvládat cukrovku, nevzdávejte se jich a přejděte na nakládanou zeleninu. Místo toho se poraďte se svým lékařem nebo diabetologem o tom, jak by okurky mohly zapadnout do vašeho jídelníčku. Možná vám poradí, abyste se poohlédli po variantách bez přidaného cukru nebo s nízkým obsahem sodíku.

5. Snížení svalových křečí

Když se vrátíte domů po dlouhém běhu nebo jízdě na kole, můžete si dát sklenici vody a osprchovat se. Po tréninku však můžete přidat několik doušků okurkové šťávy.

Podle studie v časopise Medicine & Science in Sports & Exercise, vypití trochu okurkové šťávy, když jste trochu dehydratovaní, může zablokovat nástup elektricky vyvolaných svalových křečí. Vědci se domnívají, že to funguje tak, že se spustí reflex v orofaryngeální oblasti – to znamená v oblasti měkkého patra nebo hrdla – který snižuje nějaký druh aktivity motorických neuronů, jež způsobují nebo přispívají ke svalovým křečím.

6. Zlepšení kocoviny

K léčbě kocoviny můžete také zkusit vypít malé množství okurkové šťávy. Někteří odborníci také tvrdí, že pití okurkové šťávy může pomoci léčit kocovinu tím, že obnoví ztracené elektrolyty a soli, jako je draslík a sodík, protože alkohol vás může dehydratovat.

Pro toto tvrzení však neexistuje mnoho důkazů, takže zvažte, zda nepřijmout i jiné způsoby léčby kocoviny. Jeden z možných nápadů: zvolte fermentovanou šťávu z persimonu kromě šťávy z okurek.

Vedlejší účinky okurky

Jak byste mohli odmítnout možnost pochutnat si na nakládaných okurkách, když máte všechny tyto výhody? Navzdory všem výhodám existují i některé nevýhody, jako například:

  • Vysoký obsah sodíku: Pokud trpíte srdečním onemocněním, vysokým krevním tlakem nebo jiným onemocněním, které vyžaduje omezení příjmu sodíku, možná byste měli s nakládanými okurkami šetřit. Jesse Feder, RD, klinický dietolog z Mount Sinai Medical Center Miami Beach, doporučuje střídmost nebo úplnou abstinenci, pokud jde o nakládané okurky u lidí, kteří trpí jakoukoli formou kardiovaskulárního onemocnění. To se týká i okurkové šťávy – pouhé dvě polévkové lžíce okurkové šťávy obsahují 230 mg sodíku, podle amerického ministerstva zemědělství.
  • Vysoký obsah vitaminu K: Lidé s poruchami srážlivosti krve, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin, by se měli okurkám vyhýbat kvůli jejich obsahu. vysoký obsah vitaminu K. „Existuje riziko, že by to mohlo převážit nad pozitivními účinky léku,“ vysvětluje Laura Purdyová, MD, certifikovaná lékařka rodinného lékařství. „Pokud užíváte tento lék a uvažujete o konzumaci okurky, poraďte se se svým lékařem.“
  • Vysoký obsah histaminu: Okurky obsahují sloučeninu zvanou histamin, která může u některých lidí vyvolat alergické a zánětlivé reakce.
  • Žaludeční a střevní potíže: „Upozornění pro konzumaci nakládaných potravin spočívá v tom, že při obnovení rovnováhy střevních bakterií mohou způsobovat plynatost a nadýmání, nemluvě o dodatečném zadržování vody kvůli vysokému množství sodíku ve většině nakládaných potravin,“ říká Keatley. Vysoký obsah octa může také zhoršit pálení žáhy nebo reflux kyselin.

SOUVISEJÍCÍ: Nejlepší nízkohistaminová dieta

Závěr: Co dělají okurky pro tělo?

Nakládané okurky mohou být pro většinu lidí součástí zdravé stravy. Mohou vám pomoci udržet si zdravou váhu, dodat trochu vlákniny, podpořit hydrataci, odvrátit svalové křeče a v některých případech udržet zdravý a vyvážený střevní mikrobiom. Dokonce se zdá, že mohou pomoci lidem s cukrovkou 2. typu vyhnout se velkým výkyvům hladiny cukru v krvi po jídle.

Ale stejně jako u většiny věcí i zde platí, že vše je o střídmosti. „Nakládané okurky mohou být s mírou zdravým zdrojem minerálů, vitaminů a vlákniny,“ říká Feder. „Kvašené okurky mohou být navíc prospěšné pro probiotika.“

Pokud se stravujete zdravě, se spoustou ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků a libových bílkovin, může vám nakládaná zelenina dodat trochu pikantnosti – a možná i několik dalších výhod.

 

diety

Jsou okurky dobré pro zdraví střev?

Ano, okurky mají několik zdravotních přínosů pro střeva:

1. Zdroj vlákniny:

Okurky jsou bohaté na vlákninu, která přispívá k řádnému trávení a prevenci zažívacích problémů.

2. Dobré pro hydrataci:

Díky vysokému obsahu vody jsou okurky přirozeným zdrojem hydratace pro tělo, což je klíčové pro správné fungování střev.

3. Detoxikace:

Okurky mají detoxikační účinky na tělo a mohou pomoci odstranit toxiny a odpadní látky, které mohou ovlivňovat zdraví střev.

4. Snížení zánětu:

Díky obsahu antioxidantů mohou okurky snižovat zánětlivé procesy ve střevech a přispívat k jejich zdravému stavu.

5. Podpora imunitního systému:

Vitamin C obsažený v okurkách posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím, které by mohly ovlivnit zdraví střev.

6. Snížení rizika rakoviny:

Některé látky obsažené v okurkách mají protirakovinné účinky a mohou pomoci snížit riziko vzniku rakoviny střev.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *