|

Je arašídový olej zdravý? Co říká věda

Je arašídový olej zdravý?

Arašídový olej má mnoho užitečných vlastností a je považován za zdravý olej, pokud se konzumuje v mírném množství. Obsahuje zdravé tuky a vitamíny, které jsou důležité pro správné fungování těla.

Co říká věda

Studie ukázaly, že arašídový olej má příznivý vliv na hladinu cholesterolu a může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Také obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Co má arašídový olej společného s jinými polynenasycenými rostlinnými oleji, jako je sójový, světlicový a slunečnicový olej?

Kromě toho, že se jedná o oblíbené oleje na vaření, jsou všechny označovány Americkou asociací pro srdeční choroby (AHA) za zdravé pro srdce. Současné vědecké poznatky však žádné z těchto tvrzení nepotvrzují.

Je arašídový olej zdravý? Přečtěte si podrobné informace o arašídovém oleji, které jsou podloženy vědeckými poznatky, abyste se mohli rozhodnout správně pro své zdraví.

Co je arašídový olej?

Arašídový olej má dokonale oříškovou chuť, skvěle se hodí do pokrmů s příchutí umami a do smažených jídel. Pokud máte rádi zlatavou, křupavou strukturu smažených jídel, pak tento olej dobře znáte.

Arašídový olej pochází z rostliny podzemnice olejné. Arašídy se rozdrtí a z luštěniny se vylisuje olej. Poté se olej podává nerafinovaný nebo se dále zpracovává, aby vznikla jeho rafinovaná verze.

Z hlediska profilu mastných kyselin vypadá arašídový olej takto[*]:

 

  • Nasycené mastné kyseliny (SFA): 20%
  • Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA): 50%
  • Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA): 30%

V jedné porci je asi 216 gramů celkového tuku.[*].

Není významným zdrojem vitaminu C, vitaminu A ani vlákniny.

Arašídový olej s vysokým obsahem MUFA a PUFA a nízkým obsahem SFA je druh tuku, který AHA doporučuje ke snížení rizika srdečních onemocnění.

Nejnovější vědecké poznatky bohužel toto doporučení nepodporují.

5 důvodů, proč se vyhnout arašídovému oleji

Uvědomte si těchto pět důvodů, proč se vyhnout arašídovému oleji. Možná budete v šoku, co všechno negativního může způsobit vašemu tělu.

#1: Způsobuje oxidační stres

Někteří tvrdí, že arašídový olej je zdravý, protože obsahuje vitamin E. Vitamin E je antioxidant, který pomáhá bojovat s volnými radikály a snižuje oxidační stres.[*][*].

Tento oblíbený olej má však několik problémů, které znehodnocují jeho obsah vitaminu E. Za prvé, olej při zahřívání oxiduje, čímž se vytváří více volných radikálů.

Za druhé je bohatý na omega-6 mastné kyseliny, což narušuje poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Chcete, aby poměr omega-6 a omega-3 byl přibližně 1:1 nebo alespoň 4:1. Standardní americká strava poskytuje většině lidí poměr spíše 20:1.[*].

Výsledkem je prudký nárůst obezity a s ní i chronických onemocnění, jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina.[*][*].

Tyto dvě skutečnosti – obsah omega-6 a vysoká míra oxidace – způsobují, že arašídový olej má vysoký obsah volných radikálů, které způsobují oxidační stres.

Oxidační stres – poháněný reaktivními formami kyslíku (ROS) – je spojen s řadou chronických onemocnění.[*].

Pokud hledáte zdravé tuky bohaté na vitamin E, zvolte palmový nebo avokádový olej.

#2: Ovlivňuje cholesterol

Existují důkazy, že polynenasycené tuky, jako je arašídový olej, mohou snižovat hladinu LDL cholesterolu, často nesprávně označovaného jako „špatný cholesterol“.[*]. To je jeden z hlavních důvodů, proč jsou PUFA označovány za „zdravé pro srdce“.

Jedna klinická studie prokázala, že arašídový olej může snížit hladinu LDL cholesterolu.[*], což vedlo vědce k tvrzení, že tento olej je prospěšný pro vaše srdce. S tímto závěrem jsou však spojeny určité problémy, mj:

  1. LDL cholesterol není dobrým prediktorem rizika kardiovaskulárních onemocnění (KVO). Počet LDL částic a poměr triglyceridů k HDL jsou mnohem významnější. lepší prediktory KVO)[*].
  2. Konzumace olejů s vysokým obsahem omega-6 PUFA zvyšuje poměr omega-6 a omega-3, což souvisí s obezitou – známým rizikovým faktorem KVO.[*].
  3. Vaření na olejích s vysokým obsahem linolové kyseliny znamená konzumaci oxidovaných lipidů – což je také hrozné pro zdraví srdce.[*].

#3: Může negativně ovlivnit vaše srdce

Je konzumace arašídového oleje zdraví prospěšná pro vaše srdce? Ne. Opak je pravdou.

Nasycené a mononenasycené tuky jsou díky síle svých vodíkových vazeb tepelně stabilní. Ale ne všechny tuky jsou tepelně stabilní.

Například arašídový olej obsahuje omega-6 PUFA kyselinu linolovou. Když kyselinu linolovou vystavíte vysokým teplotám – například ji usmažíte – tyto lipidy oxidují.

Oxidované lipidy jste už někdy cítili. Žluklé potraviny jsou zoxidované. Staré rostlinné oleje, které se vám válí vzadu ve skříni, jsou zoxidované.

Tyto oxidované lipidy jsou vysoce aterogenní. Jinými slovy, způsobují srdeční onemocnění[*].

Jak to funguje? Po strávení se oxidované lipidy často přichytí na lipoproteiny – částice, které přenášejí cholesterol v krvi.

A když lipoprotein o nízké hustotě (LDL) nese oxidované lipidy, je pravděpodobnější, že se oxiduje i tato částice LDL.

Je pravděpodobnější, že oxidovaný LDL pronikne do arteriální stěny a vyvolá zánětlivou imunitní reakci. Tak vznikají aterosklerotické pláty.

Ale to není všechno. Po konzumaci oxidovaných lipidů dochází také k interakci s volnými radikály v krevním řečišti, což způsobuje ještě větší zánět.[*]. Tato zánětlivá kaskáda přispívá ke vzniku srdečních onemocnění a obezity.

#4: Souvisí s obezitou

K obezitě vede několik cest – jednou z nich je strava s vysokým obsahem sacharidů.[*]. Hlavním faktorem, který přispívá k epidemii obezity, je však strava s vysokým obsahem PUFA.

Polynenasycené tuky, jako je kyselina linolová, zvyšují poměr omega-6 a omega-3, což zvyšuje riziko obezity.[*].

Další omega-6 PUFA, kyselina arachidonová, může také způsobovat obezitu. A nic nezvyšuje hladinu kyseliny arachidonové tak jako konzumace kyseliny linolové.[*].

Američané jedí hodně linolových kyselin. Najdete je v sójovém, řepkovém, slunečnicovém a arašídovém oleji. A je to hlavní příčina epidemie obezity.[*][*].

V jedné studii na hlodavcích dostávaly dvě skupiny myší jednu ze dvou diet: s vysokým obsahem linolové kyseliny a s nízkým obsahem linolové kyseliny. Po 14 týdnech se u „moderních amerických myší“ s vysokým obsahem linoleové kyseliny objevila obezita.[*].

Existují i klinické důkazy. Vědci po dobu osmi týdnů přidávali arašídový olej do každodenního smoothie jak štíhlým lidem, tak lidem s nadváhou. Na konci obě skupiny přibraly na váze[*].

Konzumace oleje s vysokým obsahem linolové kyseliny z arašídů vám nepomůže zhubnout. A nepomůže vám vyhnout se nemocem.

#5: Souvisí s dalšími chronickými onemocněními

 

Kromě srdečních onemocnění a obezity existuje mnoho dalších onemocnění, která jsou spojena s rostlinnými oleji s vysokým obsahem linolu, jako je například arašídový olej. Zde jsou tři z nich:

#1 Rakovina

Konzumace olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny – zejména pokud jsou oxidované – je spolehlivým způsobem, jak zvýšit oxidační stres.

Toto oxidační poškození – a s ním spojený zánět – může nakonec přeměnit normální buňky na buňky rakovinné. Pak se začnou tvořit nádory[*].

#2 Onemocnění jater

Stále více Američanů trpí onemocněním zvaným nealkoholické ztukovatění jater (NAFLD). V játrech se hromadí tuk, který způsobuje řadu problémů, od otoků břicha až po úplnou cirhózu jater.[*][*].

Jak vzniká NAFLD? Mnoho faktorů: strava s vysokým obsahem sacharidů, metabolický syndrom a ano, rostlinné oleje.[*].

Na druhou stranu se zdá, že konzumace extra panenského olivového oleje zlepšuje zdraví jater.[*].

#3 Diabetes

Diabetes 2. typu se projevuje obezitou, inzulinovou rezistencí a hyperinzulinémií. Strava s vysokým obsahem sacharidů může přispívat ke vzniku diabetu, ketogenní dieta s nízkým obsahem sacharidů může pomoci cukrovku zvrátit.[*].

Rostlinné oleje s vysokým obsahem linolové kyseliny jsou také spojovány s cukrovkou 2. typu.[*].

Praktické tipy pro výběr správných olejů na vaření

Arašídový olej může mít lahodnou oříškovou chuť a nerafinovaná, za studena lisovaná verze může obsahovat i zdravý vitamin E.

Ale také snadno oxiduje. To znamená, že může narušit poměr O6:O3 a přispět k onemocněním, jako jsou srdeční choroby, metabolická onemocnění a obezita.

Místo výběru PUFA použijte tyto tipy, abyste našli ty správné oleje na vaření:

#1 Vařte na stabilních olejích

Arašídový olej a další rostlinné oleje se prodávají jako tepelně stabilní oleje, ale při vysoké teplotě snadno oxidují.

Místo toho volte stabilnější oleje na vaření – nasycené a mononenasycené tuky, jako je kokosový olej, máslo, palmový olej a avokádový olej. Tyto tuky neoxidují a jsou chutné.

#2 Ptejte se na oleje v restauracích

Mnoho restaurací – zejména těch, které podávají asijskou kuchyni – používá ke smažení arašídový olej. Chutná dobře.

Ale nestojí to za to. Zeptejte se, zda může kuchař použít zdravější olej na vaření, například olivový olej, máslo nebo ghí.

#3 Dbejte na poměr O6:O3

Připomeňme, že vysoký poměr O6:O3 je spojen s vyšším rizikem obezity. Naštěstí můžete svůj poměr zlepšit tím, že:

  1. Jíst méně tuků O6 – arašídový olej, sójový olej, světlicový olej atd.
  2. Konzumace více tuků O3 – obsažených především v rybách, rybím tuku a hovězím mase krmeném trávou.

I když váš poměr není 1:1, poměr 2:1 nebo 3:1 je stále lepší než většina ostatních.

#4 Vyberte si nejlepší keto tuky

Ať už držíte ketogenní dietu, nebo ne, je dobré vybírat si zdravé tuky.

Tady je návod, jak by to mohlo vypadat:

Podtrženo a sečteno: Vyhněte se arašídovému oleji

Arašídový olej je sice chutný, ale jeho výrazná chuť je spojena s újmou na zdraví.

Při vaření na tomto oleji vznikají oxidované lipidy – molekuly, o kterých je známo, že způsobují srdeční choroby. Konzumace arašídového oleje znamená konzumaci kyseliny linolové – PUFA, která zvyšuje poměr O6:O3.

Když to vezmeme kolem a kolem, jedno je jasné: AHA se v otázce polynenasycených tuků mýlí. Neměla by být základem stravy.

Místo toho vždy volte zdravé tuky. Tyto tuky podporují vyváženou tvorbu hormonů a neurotransmiterů a navíc jsou součástí zdravé keto stravy.

**************************************************************

NEJLEPŠÍ DIETNÍ PLÁNY – KOLIK POTŘEBUJETE ZHUBNOUT?

**************************************************************

Je arašídový olej zdravý?

Arašídový olej je považován za zdravý díky svému obsahu nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Většina studií naznačuje, že konzumace arašídového oleje může mít pozitivní vliv na riziko srdečně-cévních onemocnění a diabetes.

Co říká věda?

Podle vědeckých studií má arašídový olej vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, což může pomoci snížit hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Obsahuje také vitamín E, který má antioxidantní vlastnosti a může chránit tělo před volnými radikály. Vzhledem k těmto vlastnostem je arašídový olej považován za zdravou alternativu k jiným typům olejů.

 

>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<

NEJLEPŠÍ DIETA
Popis obrázku
  • 96% spokojených zákazníků
  • Rychlá příprava
  • Výhodná cena

Podívejte se, jak dieta funguje:

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *