|

Kombucha – Dobrý nápad, nebo se mu za každou cenu vyhnout?

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Největší otázka, na kterou chcete pravděpodobně znát odpověď, však zní, zda je vhodná pro keto a zda vůbec můžete kombuchu pít při keto dietě.

Naštěstí pro vás tyto a další otázky zodpovíme v dnešním průvodci. Dozvíte se:

Co je to kombucha?

Nenechte se zastrašit neobvyklým názvem. Kombucha (vyslovuje se kômˈbo͞oCHə) je jednoduše fermentovaný čaj.

Začíná se sladkým čajovým základem (obvykle kombinací černého nebo zeleného čaje a cukru). Pak se přidá SCOBY neboli symbiotická kultura bakterií a kvasinek – a tak se odehraje celé kouzlo.

Tato SCOBY žije v čaji a několik týdnů se vznáší jako superhustá medúza bez nohou.

Je to klíčová složka, která fermentuje a přeměňuje sladký čaj na probioticky bohaté, přirozeně sycené mistrovské dílo.

Díky tomuto procesu kvašení má kombucha podobné vlastnosti pro střevní rovnováhu jako zdravé kvašené potraviny, jako je nepasterizované kimči a kysané zelí, polévka miso a tradičně vyráběné (mléčně kvašené) okurky.

A to je jen začátek jejích zdravotních tvrzení.

Zdravotní účinky kvašených nápojů

Právě jste se dozvěděli, že kombucha je v podstatě sladký čaj plný bakterií.

Zní to super nechutně, že? Tak proč to lidé pijí?

Není to nový trend. Kombucha a podobné kvašené nápoje jsou známy již po staletí. A díky rostoucí posedlosti všech lidí probiotiky a zdravím střev jsou fermentované potraviny a nápoje stále populárnější – zejména zde ve Státech.

Kombinace bakterií a kvasinek obsažených v těchto kvašených potravinách a nápojích může přispívat k rovnováze střevních bakterií, což pomáhá populaci „dobrých“ bakterií prospívat a vytlačovat „špatné“ střevní bakterie. [*].

Špatná strava, stres, znečištění, měsíční hormonální výkyvy a dokonce i pití alkoholu a kofeinu mohou narušit přirozenou rovnováhu střevních bakterií.

Když zde máte příliš mnoho „špatných“ bakterií, obvykle trpíte nepříjemnými zažívacími problémy a dalšími dráždivými příznaky, jako např:

  • Plynatost a nadýmání
  • Přetrvávající průjem
  • Zácpa
  • Přerůstání candidou
  • Infekce močového měchýře

Pro boj s těmito nežádoucími vedlejšími účinky je nutné obnovit rovnováhu střevních bakterií, abyste měli zdravou směs dobrých a špatných bakterií.

Toho můžete částečně dosáhnout konzumací a pitím kvašených potravin, jako je kombucha, protože obsahují probiotika spolu s antimikrobiálními vlastnostmi bojujícími proti bakteriím.

Co se týče konkrétních zdravotních přínosů kombuchy, současný výzkum byl proveden pouze na krysách – ale zatím je slibný.

Zde je přehled toho, co vědci zjistili při studiích na zvířatech:

  • Může pomoci léčit rakovinu prostaty nebo jí předcházet[*]
  • Snižuje hladinu cholesterolu[*]
  • Pomáhá diabetickým potkanům snížit hladinu cukru v krvi.[*]

Existuje také spousta anekdotických svědectví (z první ruky) o prospěšnosti kombuchy. Pokud se zeptáte zarytých fanoušků kombuchy, budou přísahat, že jim pomohla s:

  • Kocovina
  • Zrychlení pomalého metabolismu
  • Snížení ledvinových kamenů
  • Zlepšení energetické úrovně
  • Obnovení homeostázy v těle
  • Snížení chuti na cukr
  • infekce žebříku

Ačkoli tyto výhody kombuchového čaje mohou být pravdivé, nebyly v tuto chvíli prokázány u lidí. To nás také přivádí k dalšímu dilematu.

Pokud jste v ketóze nebo se jí snažíte dosáhnout, je kombucha vůbec vhodná k pití?

Vyřadí vás kombucha z ketózy?

Stejně jako mléčné výrobky je kombucha až na několik výjimek vhodná pro keto. Než se do nich ponoříme, je třeba si ujasnit jednu klíčovou věc.

Záleží na tom, jak se vyrábí

Již jsme se zmínili, že kombucha se vyrábí ze sladkého čajového základu. Pokud o sladkém čaji něco víte, víte, že je plný cukru.

Znamená to, že kombucha je nějaká kouzelná keto skulinka?

Ne tak docela.

SCOBY se ve skutečnosti živí hromadou cukru, který se přidává do čaje. Tím se mu daří po celé týdny a díky tomu má vůbec energii na fermentaci. Cukr dodává energii všem formám života.

Naštěstí pro keto-herce je SCOBY také tím, co spálí všechen cukr, který je původně přidán.

Zůstane nápoj s nízkým obsahem cukru a sacharidů, který je poměrně nenáročný na chuť, pokud vám nevadí nádech octa.

Lehce trpké octové chuti se nevyhnete. A pro začínající pijáky kombuchy může být nepříjemná.

Z tohoto důvodu, mnoho komerčních značek kombuchy volí takzvanou dvojitou fermentaci, při níž se přidávají různé příchutě a ovoce. Tato aktualizovaná směs se nechá ještě několik týdnů dále kvasit.

Tentokrát je konečným výsledkem ne keto friendly!

Tyto verze kombuchy jsou nabité sacharidy i cukrem. Takže pokud je budete pít, určitě vás vyřadí z ketózy.

Pokud si dáte pozor, abyste konzumovali pouze značky a příchutě kombuchy s nízkým obsahem sacharidů, obvykle zaznamenáte pouze mírný posun v hladině ketolátek a ta by se měla během několika hodin vrátit do normálu. To znamená, že kombuchu si při keto dietě můžete s mírou vychutnávat.

To však pouze v případě, že předtím zvážíte také nutriční rozdělení – a podle toho upravíte příjem potravy.

Jak si vychutnat kombuchu při ketogenní dietě

Mnoho lahví kombuchy zakoupených v obchodě ve skutečnosti obsahuje dvě porce. Pokud to tedy neberete v úvahu, můžete nakonec dosáhnout poloviny svého počtu sacharidů na celý den v jediné láhvi – i když je bez příchuti.

V pouhé polovině láhve vypijete 12 gramů sacharidů a 2 gramy cukru – a to je v syrové, neochucené kombuchě.

Kolik kombuchy tedy můžete pít při keto dietě?

Vzhledem k tomu, že si pilně počítáte makra, neměli byste si občas dát více než poloviční porci kombuchy s nižším obsahem sacharidů.

To by obsahovalo asi 3,5 gramu sacharidů.

Kombucha a další kvašené nápoje vhodné pro ketoorganismy

Klíčové je sáhnout po kombuchovém čaji s nízkým obsahem sacharidů, jako je například Health-Ade. Ale kombucha není jedinou možností, jak si dopřát pěknou dávku probiotik přátelských ke střevům.

Společnost Kevita vyrábí chutný fermentovaný probiotický nápoj Lemon Cayenne, který je podobný kombuchě bez všech sacharidů.

Má sladkou chuť limonády (díky tomu, že se v ní nachází stévie, přijatelného sladidla pro keto dietu s nízkým obsahem sacharidů) s pikantním nádechem a poloviční porce vás stojí jen 1 gram sacharidů, 1 gram cukru a 5 kalorií.

To znamená, že si můžete bez obav vychutnat celou láhev.

Přesvědčte se sami[*]:

Kombucha keto

Suja má také probiotický nápoj, který je podobný růžové limonádě a je ideální pro žízeň po józe nebo letní výměnu limonád.

Obsahuje stévii a za celou láhev utratíte jen 5 gramů sacharidů, 0 gramů cukru a 20 kalorií.[*]:

Kombucha keto

Nejlepší na tom je, že když jste v ketóze, cukr obvykle chutná 10x sladčeji než obvykle, takže pravděpodobně ani nebudete muset vypít celou láhev na jedno posezení, abyste se cítili spokojení.

Další skvělou možností kombuchy vhodné pro keto je tato, která je smíchaná s chia semínky.[*]:

Kombucha keto

Díky těmto malým semínkům plným vlákniny klesá čistý počet sacharidů této kombuchy na 4 gramy na 8 uncí. Dodává také 3 gramy tuku a 2 gramy bílkovin, což ostatní druhy nenabízejí.

Existuje ještě jeden způsob, jak snížit počet sacharidů kombuchy prakticky na nulu, ale vyžaduje trochu více práce.

Domácí vaření kombuchy: Nováčci se mají na pozoru

Nákup kombuchy je sice dražší než voda nebo limonáda, ale tu a tam koupená kombucha nemusí nutně narušit váš rozpočet. Jedna láhev vás může vyjít na 3 až 7 dolarů v závislosti na tom, kde žijete.

Pokud ji však budete konzumovat dostatečně, rychle svůj rozpočet přečerpáte.

Proto se mnoho vyznavačů kombuchy obrací k domácímu vaření.

Nejenže si tak můžete velmi rychle a levně vyrobit vlastní zásoby, ale také můžete výrazně snížit počet sacharidů ve vaší kombuchě.

Čím déle musí směs sedět a kvasit, tím méně cukrů skončí v konečném produktu. Takže můžete při domácím vaření kombuchy udržovat mnohem lepší úroveň kontroly obsahu sacharidů.

Než si však poběžíte koupit sadu pro domácí vaření, je třeba zvážit několik důležitých věcí.

Za prvé, máte co do činění s bakteriemi.

Pokud se sebemenší kontaminace dostane do kontaktu s vaším SCOBY nebo vařeným čajem, může vám být opravdu zle – jako při otravě jídlem.[*].

Nejen proto může být pro nezkušené pivaře těžké rozklíčovat, co je zdravý růst bakterií a co je potenciálně škodlivé.

Dobré pravidlo: pokud si všimnete čehokoli, co vypadá jako plesnivý chuchvalec, vaše SCOBY je kontaminované a mělo by se co nejdříve vyhodit.

Další výzvou při domácím vaření piva je kontrola teploty.

Aby SCOBY bezpečně rostlo, musí být v prostředí, které má teplotu kolem 68-86 stupňů Celsia.

Z mých zkušeností s domácím vařením piva vyplývá, že žiji v běžně horkém podnebí, kde se teplota v mém domě celý den pohybuje kolem 75-76 stupňů. Přišla nečekaná studená fronta a přes noc teplota v domě klesla na 67-68 stupňů.

Zatímco jsem si užíval chladnější teploty, moje SCOBY bylo ve velkém nebezpečí, že nejen zemře, ale že se změní v žumpu plnou bakterií. Rychle jsem ho musel zabalit do ručníků a přiložit na něj ohřívač, abych ho dostal na bezpečnější teplotu.

Naštěstí celý tento proces netrval dlouho a SCOBY bylo zachráněno. Ale rozhodně je to něco, co je třeba zvážit.

Pokud nedokážete udržet zdravé prostředí, které se trvale pohybuje mezi 68-86 stupni, domácí vaření kombuchy pro vás asi nebude to pravé.

Mějte na paměti, že vaše kombuchová směs musí také několik týdnů žít na tmavém místě a nesmí být narušena.

Máte takovýto odlehlý prostor, kde může být vaše SCOBY několik týdnů nedotčena?

A jste schopni udržet vše bez zárodků po celé měsíce?

Vaše SCOBY nemůže přijít do styku s žádnými jinými formami bakterií, takže budete věci neustále čistit.

Budete muset opakovaně umývat nádoby, láhve, ruce a povrchy a pak zajistit, aby všichni ve vaší domácnosti dodržovali stejná pravidla.

Existují ještě dva problémy, na které jsem při domácím vaření narazil.

#1: SCOBY

Pokaždé, když uvaříte várku kombuchy, vaše mateřské SCOBY vyprodukuje mládě.

Tyto dvě SCOBY můžete použít k uvaření dalších dvou várkách nebo k uvaření jedné várky a vytvoření SCOBY hotelu.

SCOBY hotel je jednoduše místo, kde žijí všechny vaše SCOBY, než je přidáte do nových várkách.

Většina lidí si neuvědomuje, že SCOBY se nakonec množí opravdu rychle.

Po dvou várkách jsem měl plnohodnotný SCOBY hotel a stále se množily.

Teď mluvíte o dalším skladování, další údržbě, aby hotel vzkvétal a byl v bezpečí před bakteriemi, a dalších zásobách. V podstatě se vše přes noc ztrojnásobilo.

To znamená, že se výrazně zvýší i vaše časová investice, na kterou musíte být připraveni.

Budete muset důsledně vařit, stáčet do lahví, spotřebovávat a znovu vařit.

Mně osobně to dalo příliš mnoho práce a nedokázal jsem to udržet, i když to bylo nákladově efektivní. Vyžadovalo to tolik práce a čištění – spoustu čištění.

Ale pomohlo mi to získat další důležitou lekci o domácím vaření:

#2: Kombucha není vhodná pro každého

Po několika měsících domácího vaření jsem zjistila, že kombucha zhoršuje mé astma a alergické příznaky.

Ukázalo se, že u některých lidí mohou kvasinky obsažené ve fermentovaných potravinách zhoršovat alergie a mohou vyvolat astmatický záchvat stejným způsobem jako alergeny z prostředí.

Takže ať už je keto-friendly, nebo ne, pokud máte tyto typy problémů, kombucha může situaci zhoršit.

Nakonec pro vás její konzumace může, ale nemusí být vhodná, ale toto rozhodnutí můžete učinit pouze vy a váš lékař.

Vychutnejte si kombuchu na Keto

Kombuchový čaj může být při ketogenní dietě rozhodně vhodným nápojem – pokud si ovšem uděláte čas na to, abyste si zkontrolovali etiketu s výživovými údaji.

Vybírejte pouze značky, které obsahují dostatečně nízký počet sacharidů a cukrů, abyste dodrželi své denní makroživinové cíle. Nebo pokud jste ještě odhodlanější, zkuste si doma uvařit kombuchu, abyste počet sacharidů a cukrů ještě snížili.

Čtenáři, kteří jsou na této lodi, mohou použít tento osvědčený recept z The Kombucha Shop.[*][*]:

Složení

  • 10 šálků filtrované vody
  • 1 šálek cukru
  • 3 polévkové lžíce černého, zeleného nebo oolongového sypaného čaje s kofeinem
  • SCOBY

Návod

  • Přiveďte k varu 4 šálky filtrované vody, stáhněte ji z ohně a přidejte čaj.
  • Nechte louhovat 5 až 7 minut.
  • Po skončení přidejte šálek cukru a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Odtud musíte do sklenice přidat asi 6 šálků studené filtrované vody, aby se celá směs ochladila.
  • Jakmile teplota ve sklenici klesne na 68-84 F, můžete přidat SCOBY, zamíchat a otestovat hladinu pH.
  • Pokud je hladina pH 4,5 nebo nižší, můžete pak nádobu přikrýt bavlněnou látkou a nechat ji přibližně 7-9 dní kvasit, než provedete chuťový test.
  • Pro silnější várku nechte směs odstát déle. A pokud vám octová chuť nevyhovuje, držte se okna 7-9 let.

Ale ani to neznamená, že musíte kombuchu pít.

Pokud vám nechutná nebo jste jako já a máte astma, kombucha a další fermentované potraviny pro vás nemusí být tou správnou volbou. Klíčem je zjistit, co vašemu tělu vyhovuje, a podle toho se řídit.

A nenechte se ještě okouzlit zdravotními tvrzeními. Dokud nebudeme mít k dispozici přesvědčivější výzkumy o tom, jak kombucha ovlivňuje lidské zdraví, je nejlepší kombuchové šílenství přijímat s opatrným optimismem.

 

diety

 

>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<

NEJLEPŠÍ DIETA
Popis obrázku
  • 96% spokojených zákazníků
  • Rychlá příprava
  • Výhodná cena

Podívejte se, jak dieta funguje:

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *