|

3 chutné, ke keto stravě šetrné alternativy kukuřice

3 chutné, ke keto stravě šetrné alternativy kukuřice

Zde najdete 3 skvělé alternativy kukuřice, které jsou vhodné pro keto stravu a zároveň lahodné.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Kukuřice je jednou z nejrozšířenějších plodin na světě a můžeme ji najít v mnoha různých pokrmech. Poprvé se však rozšířila v Mexiku přibližně před 10 000 lety. Co je tedy tato oblíbená plodina, která si získala značnou reputaci?

Ano, je to tak. Kukuřice.

Kukuřici sice můžete koupit v podstatě po celý rok v uličce s mraženými potravinami, ale těžko se vyrovná té křupavé, sladké chuti, kterou získáte, když se zakousnete do čerstvé kukuřice přímo z grilu.

Co je to kukuřice a proč není vhodná pro nízkokalorické nebo keto potraviny?

Produkce kukuřice (známé také jako kukuřice) překvapivě překonala produkci pšenice nebo rýže. Úroveň vysoké produkce však není určena výhradně pro lidskou spotřebu. Například velká část dnešní produkce kukuřice se využívá k výrobě krmiv pro zvířata, k výrobě kukuřičného etanolu a produktů, jako je kukuřičný sirup a kukuřičný škrob.

Pokud jde o každoroční reprodukci kukuřice, Darwin do toho nemá co mluvit.

Přijměte sílu kvalitních keto produktů. Zůstaňte nabití energií, motivovaní a připravení zvládnout svůj den.

Pospěšte si

Další generace se pěstuje náhodně, výběr pouze poloviny genů z rostliny pro množení. Zde přichází na řadu šlechtění.

Prvním krokem v tomto šlechtění kukuřice je odběr semen z vysoce produktivních odrůd kukuřice na příslušných polích. Od 40. let 20. století se selekce stala mnohem specifičtější. Mezi důležité vlastnosti, které jsou velmi žádané, patří například výše výnosu, jejich nutriční profil a odolnost vůči škůdcům a chorobám.

Bohužel, velká část populace kukuřice byla od té doby geneticky modifikována. (GM).

Geneticky modifikované označuje organismy, jejichž genetická výbava byla změněna a upravena pro určitý účel. Tím se nejen snižuje přirozená výživová hodnota potraviny, ale při konzumaci může dojít i ke škodlivé reakci. Zamyslete se nad tím, že naše těla nebyla nikdy určena ke konzumaci potravin, které musely být v první řadě geneticky upraveny.

V roce 2016 bylo oznámeno, než odhadem 92 % kukuřice v USA bylo v té či oné formě geneticky modifikováno. Šest let předtím v roce 2000 bylo zaznamenáno, že kvůli přítomnosti geneticky modifikované kukuřice Starlink byly staženy z prodeje potraviny v hodnotě asi 50 milionů dolarů. Toto stažení se týkalo 300 různých výrobků, které byly schváleny pro lidskou spotřebu, ačkoli byly určeny pouze pro spotřebu zvířat.

Tento problém s geneticky modifikovanou kukuřicí však není jediným důvodem, proč se této obilovině vyhnout. Zatímco produkce kukuřice přispívá k negativním praktikám v potravinovém systému, je třeba vzít v úvahu ještě něco jiného. Tou by mohla být nesnášenlivost obilovin. Pokud trpíte nesnášenlivostí na obiloviny, vaše tělo na ně může reagovat různými způsoby. Mezi některé příznaky patří bolesti břicha nebo kloubů, úzkost, křeče, únava, vředy v ústech, podráždění kůže nebo nadýmání.

Celozrnná kukuřice má podobný profil jako její obilné kolegyně, je bohatá na vlákninu, vitaminy, minerály a antioxidanty. Přibližně 100 gramů žluté vařené kukuřice obsahuje celkem 96 kalorií, z toho 21 gramů sacharidů, tři gramy bílkovin, jeden a půl gramu tuku a asi dva a půl gramu vlákniny.

Vedle škodlivých účinků na životní prostředí i na spotřebitele není tato škrobnatá obilovina považována ani za keto-friendly. 100 gramů, tedy asi půl šálku, kukuřice poskytuje asi 18,5 gramu čistých sacharidů na porci. Na jednu porci je tento počet sacharidů jednoduše příliš vysoký na to, aby se pohodlně vešel do nízkosacharidové nebo keto diety.

3 náhrady kukuřice s nízkým obsahem sacharidů

Kukuřice se vyskytuje v mnoha pokrmech, ale bohužel obsahuje příliš mnoho sacharidů na to, aby byla vhodnou volbou pro nízkosacharidovou nebo keto dietu. Není však třeba se obávat. Existuje spousta náhražek, které se nejen hodí do keto makronutrientů, ale poskytnou vám i spoustu různých zdravotních benefitů. Mezi tyto náhrady kukuřice s nízkým obsahem sacharidů patří např:

  1. Rýžovaná brokolice
  2. Květáková rýže
  3. Vepřové kůže

#1: Rýžovaná brokolice

Náhrady kukuřice s nízkým obsahem sacharidů

Obrázek: Mongolské hovězí maso s brokolicí a rýží

Stejně jako kukuřice je i rýžová brokolice skvělou přílohou k jakémukoli pokrmu a může být podávána v teplé i studené kuchyni. Je velmi univerzální a lze ji použít do různých pokrmů, jako jsou burritos, mísy, saláty, sushi rolky, hranolky a další.

Kromě toho, že je rýžová brokolice skvělou náhradou kukuřice s nízkým obsahem sacharidů, oplývá také mnoha zdraví prospěšnými látkami. Stejně jako její kolegové z křížovité zeleniny je i rýžová brokolice klíčovou potravinou v boji proti rakovině. Není to však její jediná klíčová role. Bylo prokázáno, že konzumace brokolice pomáhá zpomalovat stárnutí, zlepšuje zdraví dásní a zubů, zlepšuje zdraví kostí, snižuje podráždění kůže, zvyšuje rychlost hojení ran, zlepšuje zdraví očí, zlepšuje průtok krve, zlepšuje funkci hormonů a dokonce pomáhá zvyšovat metabolismus.

Jeden šálek rýžové brokolice obsahuje celkem 35 kalorií včetně půl gramu tuku, šest gramů sacharidů, čtyři gramy čistých sacharidů, dva gramy vlákniny a dva gramy bílkovin. Díky těmto makronutricím je rýžová brokolice ideální náhradou kukuřice s nízkým obsahem sacharidů.

#2: Květáková rýže

 

Pokud držíte nízkosacharidovou nebo ketogenní dietu, je pravděpodobné, že jste o květákové rýži už slyšeli (pokud jste ji tedy ještě nejedli). Květáková rýže je skvělou nízkosacharidovou náhradou rýže, bramborové kaše a dokonce i kukuřice. Nemá sice sladkou chuť podobnou kukuřici, ale i tak ji můžete vylepšit trochou másla z trávy a himálajskou mořskou solí, abyste získali kukuřičnou příchuť (bez obsahu škrobových sacharidů).

Jedna porce této alternativy kukuřice s nízkým obsahem sacharidů obsahuje celkem pouze 25 kalorií. Tyto kalorie zahrnují méně než půl gramu tuku, přibližně pět gramů sacharidů, dva a půl gramu vlákniny, dva a půl gramu čistých sacharidů a dva gramy bílkovin.

Květáková rýže je vedle obsahu makroživin také výživovou posilou, pokud jde o mikroživiny. Květák vám poskytne hojné množství vitaminu C, vitaminu K, kyseliny listové, draslíku, hořčíku a fosforu.

Ve většině obchodů je květáková rýže balená a připravená, můžete si však připravit i vlastní. Potřebujete pouze kuchyňský robot (nebo spolehlivý mixér) a hlávku květáku, kterou rozmixujete. Jakmile jej rozmixujete do konzistence, kterou si přejete, stačí pokračovat v přípravě jako u běžné rýže nebo kukuřice a máte připravenou dokonalou přílohu s nízkým obsahem sacharidů.

#3: Vepřové kůže

Náhrady kukuřice s nízkým obsahem sacharidů

Obrázek: Vepřové kůže

Nízkosacharidovou náhradou kukuřice, která může být pro někoho překvapením, jsou vepřové kůže. Kukuřice pochází z Jižní Ameriky a není překvapením, že je základem mexické kuchyně, například tacos a tortilly. Věděli jste ale, že tortilly můžete připravit i z vepřových kůží? A to není jediná věc, ke které je můžete použít. Kromě toho, že se používají jako alternativa kukuřice, jsou skvělou náhradou strouhanky, nachos a dalších receptů, které vyžadují obalování a smažení potravin.

Pokud jde o nutriční profil vepřových kůží, jestli je něco jisté, tak to, že tato svačinka má nízký obsah sacharidů a je vhodná pro keto (přesněji řečeno neobsahuje žádné sacharidy). Co dodává této svačině její keto-friendly vlastnosti?

Jedna unce smažené vepřové kůže obsahuje 154 kalorií včetně devíti gramů tuku, nula gramů sacharidů a 17 gramů bílkovin. Ano, čtete správně – žádné sacharidy. cokoliv.

Vepřové kůže se vyrábějí tak, že se vařené kousky vepřové kůže nakrájejí na kousky a pak se smaží na sádle. Sádlo sice v průběhu let získalo špatnou pověst, ale nyní se vrací v plné síle. Sádlo je stabilní při vysokých teplotách a zároveň má vysoký obsah nasycených tuků, neutrální chuť, je ekonomicky výhodné, udržitelné a pohodlně se nachází na místních farmách a v místních obchodech po celé zemi. Když se vepřové kůže smaží na sádle, způsobí to, že se nafouknou a získají nadýchaný vzhled a křupavou strukturu.

Bez ohledu na to, jaké jsou vaše zdravotní cíle, je pravděpodobné, že konzumace velkého množství obilných zrn, jako je kukuřice, vám k optimálnímu řešení nepomůže. Dokonce můžete mít na tento škrob vážné alergie, aniž byste si toho byli vědomi. Nemluvě o pravděpodobnosti, že se jedinec po konzumaci příliš velkého množství kukuřice dostane z ketózy.

Ať už se jedná o rýžovou brokolici, květákovou rýži nebo vepřové kůže, při hledání nízkosacharidové náhrady kukuřice si můžete vybrat ze široké škály potravin. Tyto keto-friendly alternativy jsou ideální přílohou k jakémukoli jídlu bez obav ze zvýšení hladiny cukru v krvi nebo způsobení inzulínové rezistence. Až budete příště v místním obchodě s potravinami, vyberte si jednu z těchto ingrediencí, abyste zajistili minimalizaci příjmu sacharidů a udržení ketogenního stavu.

 

diety

Často kladené otázky

1. Jaké jsou chutné, ke keto stravě šetrné alternativy kukuřice?

Zde je 3 keto šetrných alternativ kukuřice, které můžete zahrnout do své stravy:

  1. Květák – Květák je skvělou náhradou za kukuřici a lze ho použít k přípravě různých pokrmů, jako jsou květákové rýže nebo květákový kaštan.
  2. Cukety – Cukety jsou také skvělou alternativou kukuřice a lze je použít jako náhradu ve různých pokrmech, jako jsou cuketové nudle nebo dýňová polévka.
  3. Pepř – Pepř je vynikající zeleninová alternativa kukuřice a lze ho použít k přípravě různých jídel, jako jsou pepřové placky nebo pepřový salát.

 

>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<

NEJLEPŠÍ DIETA
Popis obrázku
  • 96% spokojených zákazníků
  • Rychlá příprava
  • Výhodná cena

Podívejte se, jak dieta funguje:

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *