Celer – zelenina pro krásu, zdraví srdce a hubnutí

Celer – zelenina pro krásu, zdraví srdce a hubnutí

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

 

Seznamte se s celerem, pověstným ošklivým káčátkem kořenové zeleniny..

Abyste poznali výhody a chutný potenciál této buclaté zeleniny, musíte překonat její vzhled a proniknout do její chuti.

Celer je kořen divokého celeru, konkrétně celeru řapíkatého. Apium graveolens. Používá se také název kořenový celer, řepíkatý celer, kličkový celer a nadbytečný kořenový celer.

Je celer kořenový totéž co celer, který všichni známe?

Ano i ne.

Celer je hypokotyl nebo hlíza druhu planého celeru pocházejícího ze Středomořské pánve. I když se vysadí semena stejného druhu celeru, úroda se nepoužije jak pro celer, tak pro řapíkatý celer, protože klíčem k chutnému celeru je sklizeň v době, kdy jsou výhonky, tedy celer, ještě nezralé.

Současným trendem v Peru je sklízet tyto hlízy v jejich maximálně nezralém stádiu pro dosažení maximální chuti, a proto se žádné celerové stonky nesklízejí.

Celer je známý a používaný pro své zdravotní účely v ájurvédské, severoafrické, arabské a východní medicíně již po staletí.[*][*]. Studie, které byly provedeny ještě týden před vydáním tohoto článku, nadále vychvalují celer.

  • Studie na zvířatech zveřejněná 20. března 2018 z BCM Complementary and Alternative Medicine ukázala, že celer výrazně zlepšil behaviorální výkonnost, parametry oxidačního stresu a aktivitu monoaminooxidázy A a B u myší s Parkinsonovou chorobou.[*].
  • Jedna porce celeru obsahuje 80 % denní dávky vitaminu K, což je živina potřebná pro zdraví kostí, srážlivost krve a dokonce i jako prevence některých typů rakoviny díky udržování zdravé funkce buněk.[*].

Přečtěte si, jak celer může udržet keto a přitom přinášet chuť a spoustu zdraví prospěšných látek.

Zajímavá historie celeru

Celer pomalu získává na popularitě v Severní Americe, ale v Evropě je již dlouho základem. Opravdu dlouho. Třeba Homér se o něm zmiňuje v Odyssei jako o selinonu, dlouho.

Celer pochází ze Středomoří a v této oblasti a v severní Evropě se pěstuje již po staletí. Dnes se běžně pěstuje v severní Africe, jihozápadní Asii, Severní Americe a dokonce i na Sibiři.

Výživa celeru

Celer je alternativou brambor s nízkým obsahem sacharidů. Jeden šálek celeru obsahuje pouze 14,4 g sacharidů, z toho 2,8 g vlákniny. To znamená, že šálek celeru obsahuje 11,6 čistých sacharidů.

Když to porovnáte s šálkem brambor, zjistíte, že obsah sacharidů je téměř dvakrát vyšší – 26 g. Po odečtení 3,4 g vlákniny, tedy pokud tato porce zahrnuje i slupku, vám zůstane 22,6 g čistých sacharidů, což je více než dvojnásobek oproti celeru.

Výživové výhody celeru sahají mnohem dále.

Zde je rozpis výživových hodnot 1 šálku celeru[*]:

  • 66 kalorií
  • 14,4 g sacharidů
  • 0,5 g tuku
  • 2,3 g bílkovin
  • 2,8 g vlákniny
  • Vitamin C 12,5 mg (21 % denní hodnoty)
  • Vitamin K 64 mcg (80 % denní hodnoty)
  • Vitamin B6 0,3 mg (13 % denní hodnoty)
  • Thiamin 0,1 mg (5 % denní hodnoty)
  • Riboflavin 0,1 mg (6 % denní hodnoty)
  • Niacin 0,1 mg (5 % denní hodnoty)
  • Železo 1,1 mg (6 % denní hodnoty)
  • Hořčík 31,2 mg (8 % denní hodnoty)
  • Fosfor 179 mg (18 % denní hodnoty)
  • Draslík 468 mg (13 % denní hodnoty)
  • Mangan 0,2 mg (12 % denní hodnoty)

Nutriční výhody celeru ve spojení s bohatou chutí dělají z této ošklivé kořenové zeleniny šampiona v Keto.

5 úžasných zdravotních přínosů celeru

Celer má co nabídnout jak z hlediska chuti, tak z hlediska výživy. Celer se již dlouho používá v alternativní medicíně k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů a nejnovější výzkumy ukazují vědeckou stránku jeho prospěšnosti až k přesným molekulám.

#1: Chuť, která pomáhá udržet dobré stravování zajímavé

Keto není módní dieta, je to životní styl. Když módní diety fungují a pak nevyhnutelně selžou, překvapivě to pramení z nudy jídlem. Omezení na několik málo vybraných potravin během držení módní diety dělá z jídla povinnost, a tak dochází k omezování kalorií. To není dobré znamení, že dieta „funguje“, protože díky ní je jídlo nudné.

Ve chvíli, kdy člověk dosáhne své cílové váhy na své módní dietě, vrhne se rovnou na všechny potraviny, které způsobily přibírání na váze od začátku. A to je rozdíl mezi módní dietou a zdravým životním stylem.

Nemusíte se příliš hrabat v receptech a článcích o celeru, dokud nenarazíte na zmínky o výrazné chuti tohoto kořene. Jeho silná chuť vede k doporučením kombinovat ho s jinými silně aromatickými potravinami, aby se trochu zmírnila.

Tato výrazná chuť dokáže pokrmy oživit, což vás zase ochrání před nudou a odklonem od kurzu. Přidání celeru do oblíbených slaných keto receptů nebo vyzkoušení celerových receptů je skvělý způsob, jak udržet věci zajímavé a na správné cestě.

Často opomíjená chuť je velmi důležitou součástí zdravého stravování.

#2: Draslík pro zdraví srdce

Srdeční choroby jsou ve Spojených státech amerických příčinou úmrtí číslo 1. Vzhledem k našemu vysoce stresujícímu, toxickému způsobu stravování a sedavému způsobu života je bohužel snadné pochopit proč. CDC uvádí, že na srdeční choroby ročně umírá 630 000 lidí.[*].

Existuje spousta informací o tom, jak je důležité omezit sůl pro zdraví srdce, ale chybí druhá polovina rovnice – draslík.

Draslík je minerál a elektrolyt. Důsledná každodenní konzumace potravin bohatých na draslík pomáhá snižovat a následně udržovat zdravý krevní tlak.

Šálek celeru vám sice dodá jen 66 kalorií, ale zato nabídne 468 mg draslíku. To je 13 % doporučené denní hodnoty této živiny. To ve spojení s výraznou chutí celeru dokáže oživit pokrm a sůl se tak stane zbytečnou.

Zdraví prospěšné účinky celeru na srdce pokračují díky vysokému obsahu vlákniny. Jedna porce celeru obsahuje 2,8 g vlákniny, což je 11 % denní hodnoty.

Vláknina je skvělá pro zdraví srdce z mnoha důvodů, z nichž hlavním je její schopnost pomáhat snižovat hladinu cholesterolu. Vláknina se váže na žlučové kyseliny, které jsou tvořeny převážně cholesterolem. Jakmile se na vlákninu navážou, projdou a odejdou z těla ve stolici. Tělo si pak musí cholesterol z krevního oběhu vytáhnout, aby si vytvořilo další žlučové kyseliny, a vláknina tak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Jedna porce celeru se může pochlubit 64 mcg vitaminu K – což je úctyhodných 80 % denní hodnoty. Vitamín K pomáhá ukládat vápník do kostí, místo aby se v krevním řečišti obaloval do plaků. Strava bohatá na vitamin K tak udržuje srdce a celý kardiovaskulární systém v dobrém stavu.[*].

#3: Zdravý trávicí systém a pas

Stejná vláknina, která při průchodu potravou pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat zažívací trakt v kondici a bez problémů.

Střevní trakt je vystlán hladkou svalovinou. Tyto svaly se pohybují, aby se potrava dostala z jednoho konce na druhý. Tento pohyb se nazývá peristaltika. Stejně jako každý jiný sval v těle potřebují tyto svaly pracovat, aby zůstaly silné a zdravé.

Vláknina se váže na vodu a zvyšuje objem potravy při jejím průchodu trávicím traktem. Díky tomu se déle cítíte plní, tzv. nasycení, protože tlačí na střevní stěny a signalizuje mozku, že jste se prozatím najedli dostatečně. Stejný tlak proti střevním stěnám klade odpor, který posiluje hladké svalstvo.

Jeden šálek celeru obsahuje pouze 66 kalorií, ale 11 % vlákniny, kterou potřebujete za den, takže vám pomůže udržet váhu na uzdě a zároveň udrží váš trávicí trakt v dobrém chodu.

To vychází z doporučení 14 gramů vlákniny na 1000 zkonzumovaných kalorií.[*].

#4 Silné kosti

Jak bylo uvedeno výše, celer je plný vitaminu K, který je klíčovou živinou pro zdravý metabolismus kostí.

I přes svou pevnou a tuhou strukturu jsou kosti do značné míry živou tkání, která se neustále odbourává a vytváří. Chcete, aby oba procesy probíhaly co nejlépe a co nejdéle, abyste předešli osteoporóze v pozdějším věku.

Národní nadace pro osteoporózu odhaduje, že 54 milionů Američanů trpí osteoporózou nebo mají výrazně nízkou kostní hmotu, která je vystavuje riziku vzniku osteoporózy.[*].

Vitamin K podporuje osteoblasty, typ buněk zodpovědných za stavbu kostí, a ve spojení s vitaminem D reguluje osteoklasty, buňky, které odbourávají kosti. Tato regulace pomáhá udržovat rychlost budování kosti v co nejbližším souladu s jejím odbouráváním. Ačkoli je časem určitý úbytek kostní hmoty s věkem normální.[*].

#5 Antioxidanty pro zdraví a zářivou pleť

Obvykle si vitamin C spojujeme s pomeranči, ačkoli jahody a papriky obsahují mnohem více vitaminu C. Poslední místo, kde byste možná čekali, že najdete spoustu vitaminu C, je v nejošklivější hlíze z čeledi zeleninových.

Skvělý příklad toho, jak nesoudit knihu podle obalu. Ať už je celer buclatý nebo ne, obsahuje více než 20 % vitaminu C, který potřebujete na den.

Vitamin C je silný antioxidant, který zabraňuje poškození způsobenému volnými radikály a odstraňuje je.[*]. Volné radikály poškozují zdravé buňky a časem je mohou přeměnit na buňky rakovinné. VItamin C, fomerálně známý jako kyselina askorbová, nikoliv kyselina citronová, hraje klíčovou roli při syntéze kolagenu, což z něj činí klíčovou živinu pro správnou tvorbu kožních buněk. Antioxidační vlastnosti vitaminu C mu dávají další roli ve zdraví pokožky při prevenci a hojení poškození způsobených UV zářením.[*].

Chcete-li z celeru získat co nejvíce vitaminu C, jezte ho syrový. Kyselina askorbová je tepelně labilní, a tak se vařením většina z ní zničí, zejména při vysoké teplotě.

Jak nakupovat a skladovat celer

Stejně jako většina kořenové zeleniny je i celer na konci léta a na podzim v nejlepším stavu. Vybírejte malé hlízy, které jsou na svou velikost těžké a mají minimum tmavých skvrn.

Čerstvost celeru snadno poznáte podle středu. Když celer dosáhne své nejlepší zralosti, začne být uprostřed dutý. Dutý střed znamená, že celer není zralý. Čím je celer čerstvější, tím má lepší chuť.

Pokud se celer uchovává při chladných teplotách mezi 32°F a 41°F a nevysychá, vydrží 6 až 8 měsíců. Dbejte na to, abyste odstranili jemné stonky kolem báze celeru, jinak by jeho střed během skladování shnil.

Celer loupejte až ve chvíli, kdy je připraven k použití.

Obavy o bezpečnost celeru

Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu K by se osoby s poruchami srážlivosti krve a/nebo osoby užívající léky proti tvorbě krevních sraženin měly o konzumaci celeru poradit se svým primárním lékařem nebo odborníkem na výživu.

Velké množství celeru se nedoporučuje těhotným ženám. Lidé, kteří užívají diuretika nebo mají problémy s ledvinami, se musí o konzumaci celeru poradit se svým lékařem kvůli obsahu draslíku a fosforu. Vždy se řiďte doporučením svého lékaře.

Vzhledem k tomu, že celer je buclatý, mohou se do jeho slupky snadno zachytit nečistoty a zbytky. Abyste předešli požití možných nečistot, před krájením ji důkladně očistěte měkkým kartáčkem. Při krájení znečištěného kusu zeleniny se zárodky obsažené ve slupce dostanou do dužiny.

Celer se konzumuje vždy oloupaný. Používejte ostrý vroubkovaný nůž a buďte opatrní, protože slupka se může špatně krájet.

Recepty z celeru

Celer je skvělou náhradou rýže i brambor s nízkým obsahem sacharidů. Místo rýže jednoduše použijte nastrouhaný celer a rychle ho uvařte, aby měl správnou strukturu a teplotu. Brambory vyměňte v poměru 1:1 za bramborovou kaši a pečené brambory.

Francouzská klasická remuláda z celeru

Nebylo by dobré vynechat nejslavnější recept na celer všech dob – celerovou remuládu. Ve Francii je celerová remuláda ve Spojených státech poměrně nová, ale ve Francii je naprostou samozřejmostí. Jedná se o francouzskou verzi salátu coleslaw a je mnohem zdravější – výživnější, s mnohem méně kaloriemi a téměř bez sacharidů. Byl keto friendly ještě předtím, než někdo věděl, co je to keto friendly.

Složení

  • ¼ šálku Zdravé Mayo
  • 1 polévková lžíce Dijonská hořčice
  • Šťáva z 1 Lemon
  • 1 Malý celer, nastrouhaný (asi 4 šálky)
  • 1 polévková lžíce Petržel
  1. Celer důkladně omyjte. Celer oloupejte a poté nastrouhejte.
  2. Do středně velkých smíchejte Zdravou Keto Mayo, dijonskou hořčici a petrželku.
  3. Vmíchejte nastrouhaný celer a pochutnejte si.

Celer stojí za vyzkoušení

Krása je v očích pozorovatele a je vždy jen na pohled. Překonejte vzhled celeru a vychutnejte si jednu z nejzdravějších potravin. Tato hlíza může být tajnou ingrediencí vašeho příštího hitového receptu a úspěchu vašeho keto životního stylu.

 

diety

 

Jak Super-zelenina pomáhá s hubnutím?

Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu živin je Super-zelenina vynikajícím jídlem pro podporu hubnutí.

>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<

NEJLEPŠÍ DIETA
Popis obrázku
  • 96% spokojených zákazníků
  • Rychlá příprava
  • Výhodná cena

Podívejte se, jak dieta funguje:

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *