| |

Dietní plán s nízkým obsahem vlákniny | Potraviny, které jíst a kterým se vyhýbat

Dietní plán s nízkým obsahem vlákniny | Potraviny, které jíst a kterým se vyhýbat

Dietní plán s nízkým obsahem vlákniny je vhodný pro lidi s určitými zdravotními podmínkami, jako je například syndrom dráždivého tračníku nebo akutní zánět tlustého střeva. Vláknina se nachází v potravinách rostlinného původu a může zhoršit příznaky těchto stavů.

Při dietě s nízkým obsahem vlákniny je důležité vybrat si potraviny, které obsahují minimální množství vlákniny. Mezi takové potraviny patří bílé pečivo, rýže, těstoviny, vařená zelenina bez slupky, oloupané ovoce a maso s malým obsahem tuku.

NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací

Vláknina je řádně známá pro svůj užitečný vliv na trávení, zdraví srdce, prevenci poruch a mnoho dalších. Některým lidem však konzumace jídel s vysokým obsahem vlákniny škodí. V těchto situacích proto lékaři doporučují dietu s nízkým obsahem vlákniny. Zlepšení zdravotního stavu pro lepší trávicí systém a podpora hojení.

Co je to tedy dieta s nízkým obsahem vlákniny a kdo ji chce? Má tato dieta nějaké výhody? A jaké potraviny můžete jíst nebo čeho se vyvarovat? Pojďme se na to podívat.

Kdo potřebuje tento dietní plán s nízkým obsahem vlákniny?

Dieta s nízkým obsahem vlákniny má pomoci snížit zátěž trávicího systému. Snižují množství jídla pohybujícího se trávicím traktem. Snižují také příznaky, jako je bolest žaludku, palivo, nadýmání a průjem.

Po dietě obvykle následuje krátké období s trávicími potížemi, Jako např;

– Ulcerózní kolitida

– Crohnova choroba

– Syndrom dráždivého tračníku

– Divertikulitida

Vlákninová dieta Klady:

Vláknina je však důležitá pro mnoho složek zdraví. Bylo prokázáno, že vláknina zlepšuje hospodaření s cukrem v krvi. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Zlepšují snižování hmotnosti a podporují zdraví trávicího traktu.

Vláknina také chrání před gastroezofageální refluxní chorobou, hemoroidy, divertikulitidou, zácpou a střevními vředy.

Zelené brukvovité rostliny, bobulovité ovoce, ořechy, semena a celozrnné výrobky. Plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, ale v určité fázi plánu s nízkým obsahem vlákniny jsou obvykle vyloučeny.

Způsob dodržování diety s nízkým obsahem vlákniny:

Dieta s nízkým obsahem vlákniny zahrnuje vyřazení jídel s nadměrným obsahem vlákniny. Jako je tepelně neupravená zelenina, celozrnné výrobky, ořechy, semena a luštěniny. Alternativou může být výběr jemných obilovin. ovoce a zeleniny s nízkým obsahem vlákniny, měkkých bílkovinných potravin a zdravých tuků.

Jednou z nejjednodušších výměn při dodržování dietního plánu s nízkým obsahem vlákniny je výměna celých zrn.jako je celozrnná pšenice, oves, quinoa a hnědá rýže za bílý chléb, bílé těstoviny a bílou rýži spíše s potravinami s nízkým obsahem vlákniny.

Potraviny, kterým se vyhnout:

Potraviny s nízkým obsahem vlákniny, kterým se vyhnout

Při dietě s nízkým obsahem vlákniny je jistě zásadní omezit konzumaci potravin obsahujících vlákninu. Spolu s nadměrným množstvím vlákniny kulinářské, zelené, fazole, luštěniny a celozrnné výrobky. Zde jsou jedny z nejlepších jídel s vlákninou, kterým byste se měli vyhýbat:

– celá zrna,

Oves, quinoa, hnědá rýže, ječmen, pohanka a mnoho dalších.

– Syrové a sušené ovoce

– Křížatá zelenina;

Brokolice, růžičková kapusta, květák, kapusta a zelí.

– Cibule

– Česnek

– Avokádo

Brambory se slupkou

– Zpracované maso:

Včetně uzenin, salámů, párků v rohlíku, sušeného masa apod.

– kořeněná jídla

– Luštěniny,

Zahrnuje fazole, čočku, hrách.

– Ořechy a semena

Potraviny s nízkým obsahem vlákniny

Existuje spousta jídel a svačinek s nízkým obsahem vlákniny, které můžete konzumovat ve svém jídelníčku. Navíc existuje i několik druhů zeleniny, škrobů a ovoce s nízkým obsahem vlákniny, které byste také mohli pozřít.

Zde jsou různé potraviny, které můžete zahrnout do stravovacího plánu s nízkým obsahem vlákniny:

– Ovoce:

Banány, melouny, nektarinky, broskve, papája, konzervované ovoce.

– Zelenina:

Dobře uvařená/konzervovaná zelenina bez slupek a semen, mrkev, chřest, brambory bez slupek, řepa, špenát. Žampiony, lilek, cuketa, žaludová dýně bez semen.

– Škroby:

Bílé těstoviny, bílý chléb, bílá rýže, nepopiratelné krekry, palačinky/vafle z bílé mouky.

– Bílkovinná jídla:

Vejce, drůbež bez kůže, krůta bez kůže, ryby, mořské plody.

– Plnohodnotné tuky:

olivový olej, kokosový olej, máslo krmené trávou, ghí.

Jak dlouho je nutné tuto dietu dodržovat?

Držet dietu s nízkým obsahem vlákniny po dlouhou dobu se obvykle nedoporučuje. protože strava s nízkým obsahem vlákniny je spojena se zvýšeným rizikem růstu zácpy a dalších zažívacích problémů. jako jsou hemoroidy, divertikulitida a střevní vředy. Konzumace vlákniny je rovněž spojena s dalšími zdravotními přínosy. Spolu s vyšší kontrolou hladiny cukru v krvi, sníženou hladinou cholesterolu a postupným zlepšováním zdraví trávicího traktu.

Tabulka diet s nízkým obsahem vlákniny

Zde je jednoduchý třídenní jídelníček, který se skládá z několika příkladů potravin s nízkým obsahem vlákniny, které můžete zařadit do svého jídelníčku:

První den

– Snídaně: míchaná vajíčka s plátky bílého chleba

– Oběd: grilované kuře bez kůže s vařenou mrkví / pečeným bramborem

– Večeře: pečený losos s cuketou a bílou rýží

– Svačina: preclíky s arašídovým máslem

Druhý den

– Snídaně: palačinky připravené z bílé mouky, posypané plátky banánů.

– Oběd: pečené krůtí maso bez kůže s dušeným špenátem a bílým chlebem

– Večeře: těstoviny s tuňákem a chřestem

– Svačina: krekry s plátkovým sýrem

Třetí den

– Snídaně: vařená farina s krémovým mandlovým máslem a omeleta

– Oběd: pečené citronové kuře s pečenou řepou a bramborem bez kůže

– Večeře: vařená žaludová dýně plná krůtího masa, sýra a rajčatové omáčky.

– Svačina: tvaroh s kousky melounu

Proč je pro dietní plán s nízkým obsahem vlákniny nutný odborník?

I když je dietní plán s nízkým obsahem vlákniny často důležitý pro nápravu rozšíření situace, není již určen k tomu, aby byl doprovázen po dlouhou dobu. Je však také pozorována v mnoha výživných látkách. které dodávají některé z různých životně důležitých vitamínů a minerálů. před zahájením tohoto dietního plánu je však třeba poradit se s odborníky. Tito odborníci vám řeknou, jak dlouho musíte tento dietní plán provádět a jaké změny jsou nutné.

Často kladené otázky (FAQ)

Q 1. Je dobré jíst stravu s nízkým obsahem vlákniny?

Dieta s nízkým obsahem vlákniny omezuje množství přijímaných živin a není určena k hubnutí. O správném množství se však musíte poradit s odborníkem.

Q 2. Má vláknina vliv na trávení?

Vláknina ovlivňuje rychlost trávení potravin. Pomáhá totiž při vstřebávání živin s pohybem odpadních produktů tlustým střevem.

 

diety

Dietní plán s nízkým obsahem vlákniny

Potraviny, které jíst

V dietním plánu s nízkým obsahem vlákniny byste měli jíst potraviny, které mají nízký obsah vlákniny, jako jsou:

  • Polotovary
  • Vepřové maso
  • Mléčné výrobky
  • Chléb z bílé mouky
  • Měkký sýr
  • Rýže
  • Testoviny z bílé mouky

Potraviny, kterým se vyhýbat

V dietním plánu s nízkým obsahem vlákniny byste se měli vyhýbat potravinám, které obsahují vysoké množství vlákniny, jako jsou:

  • Ořechy a semena
  • Ovoce (zejména se semeny nebo slupkou)
  • Zelenina (zejména surová)
  • Luštěniny
  • Celozrnné produkty
  • Ovesné vločky
  • Přírodní vlákninové doplňky

>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<

NEJLEPŠÍ DIETA
Popis obrázku
  • 96% spokojených zákazníků
  • Rychlá příprava
  • Výhodná cena

Podívejte se, jak dieta funguje:

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – diety

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *