Dietní plán s nízkým obsahem vlákniny | Potraviny, které jíst a kterým se vyhýbat
Dietní plán s nízkým obsahem vlákniny | Potraviny, které jíst a kterým se vyhýbat
Dietní plán s nízkým obsahem vlákniny je vhodný pro lidi s určitými zdravotními podmínkami, jako je například syndrom dráždivého tračníku nebo akutní zánět tlustého střeva. Vláknina se nachází v potravinách rostlinného původu a může zhoršit příznaky těchto stavů.
Při dietě s nízkým obsahem vlákniny je důležité vybrat si potraviny, které obsahují minimální množství vlákniny. Mezi takové potraviny patří bílé pečivo, rýže, těstoviny, vařená zelenina bez slupky, oloupané ovoce a maso s malým obsahem tuku.
NEJLEPŠÍ DIETA V AKCI – více informací
Vláknina je řádně známá pro svůj užitečný vliv na trávení, zdraví srdce, prevenci poruch a mnoho dalších. Některým lidem však konzumace jídel s vysokým obsahem vlákniny škodí. V těchto situacích proto lékaři doporučují dietu s nízkým obsahem vlákniny. Zlepšení zdravotního stavu pro lepší trávicí systém a podpora hojení.
Co je to tedy dieta s nízkým obsahem vlákniny a kdo ji chce? Má tato dieta nějaké výhody? A jaké potraviny můžete jíst nebo čeho se vyvarovat? Pojďme se na to podívat.
Kdo potřebuje tento dietní plán s nízkým obsahem vlákniny?
Dieta s nízkým obsahem vlákniny má pomoci snížit zátěž trávicího systému. Snižují množství jídla pohybujícího se trávicím traktem. Snižují také příznaky, jako je bolest žaludku, palivo, nadýmání a průjem.
Po dietě obvykle následuje krátké období s trávicími potížemi, Jako např;
– Ulcerózní kolitida
– Crohnova choroba
– Syndrom dráždivého tračníku
– Divertikulitida
Vlákninová dieta Klady:
Vláknina je však důležitá pro mnoho složek zdraví. Bylo prokázáno, že vláknina zlepšuje hospodaření s cukrem v krvi. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Zlepšují snižování hmotnosti a podporují zdraví trávicího traktu.
Vláknina také chrání před gastroezofageální refluxní chorobou, hemoroidy, divertikulitidou, zácpou a střevními vředy.
Zelené brukvovité rostliny, bobulovité ovoce, ořechy, semena a celozrnné výrobky. Plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, ale v určité fázi plánu s nízkým obsahem vlákniny jsou obvykle vyloučeny.
Způsob dodržování diety s nízkým obsahem vlákniny:
Dieta s nízkým obsahem vlákniny zahrnuje vyřazení jídel s nadměrným obsahem vlákniny. Jako je tepelně neupravená zelenina, celozrnné výrobky, ořechy, semena a luštěniny. Alternativou může být výběr jemných obilovin. ovoce a zeleniny s nízkým obsahem vlákniny, měkkých bílkovinných potravin a zdravých tuků.
Jednou z nejjednodušších výměn při dodržování dietního plánu s nízkým obsahem vlákniny je výměna celých zrn.jako je celozrnná pšenice, oves, quinoa a hnědá rýže za bílý chléb, bílé těstoviny a bílou rýži spíše s potravinami s nízkým obsahem vlákniny.
Potraviny, kterým se vyhnout:
Při dietě s nízkým obsahem vlákniny je jistě zásadní omezit konzumaci potravin obsahujících vlákninu. Spolu s nadměrným množstvím vlákniny kulinářské, zelené, fazole, luštěniny a celozrnné výrobky. Zde jsou jedny z nejlepších jídel s vlákninou, kterým byste se měli vyhýbat:
– celá zrna,
Oves, quinoa, hnědá rýže, ječmen, pohanka a mnoho dalších.
– Syrové a sušené ovoce
– Křížatá zelenina;
Brokolice, růžičková kapusta, květák, kapusta a zelí.
– Cibule
– Česnek
– Avokádo
– Brambory se slupkou
– Zpracované maso:
Včetně uzenin, salámů, párků v rohlíku, sušeného masa apod.
– kořeněná jídla
– Luštěniny,
Zahrnuje fazole, čočku, hrách.
– Ořechy a semena
Potraviny s nízkým obsahem vlákniny
Existuje spousta jídel a svačinek s nízkým obsahem vlákniny, které můžete konzumovat ve svém jídelníčku. Navíc existuje i několik druhů zeleniny, škrobů a ovoce s nízkým obsahem vlákniny, které byste také mohli pozřít.
Zde jsou různé potraviny, které můžete zahrnout do stravovacího plánu s nízkým obsahem vlákniny:
– Ovoce:
Banány, melouny, nektarinky, broskve, papája, konzervované ovoce.
– Zelenina:
Dobře uvařená/konzervovaná zelenina bez slupek a semen, mrkev, chřest, brambory bez slupek, řepa, špenát. Žampiony, lilek, cuketa, žaludová dýně bez semen.
– Škroby:
Bílé těstoviny, bílý chléb, bílá rýže, nepopiratelné krekry, palačinky/vafle z bílé mouky.
– Bílkovinná jídla:
Vejce, drůbež bez kůže, krůta bez kůže, ryby, mořské plody.
– Plnohodnotné tuky:
olivový olej, kokosový olej, máslo krmené trávou, ghí.
Jak dlouho je nutné tuto dietu dodržovat?
Držet dietu s nízkým obsahem vlákniny po dlouhou dobu se obvykle nedoporučuje. protože strava s nízkým obsahem vlákniny je spojena se zvýšeným rizikem růstu zácpy a dalších zažívacích problémů. jako jsou hemoroidy, divertikulitida a střevní vředy. Konzumace vlákniny je rovněž spojena s dalšími zdravotními přínosy. Spolu s vyšší kontrolou hladiny cukru v krvi, sníženou hladinou cholesterolu a postupným zlepšováním zdraví trávicího traktu.
Tabulka diet s nízkým obsahem vlákniny
Zde je jednoduchý třídenní jídelníček, který se skládá z několika příkladů potravin s nízkým obsahem vlákniny, které můžete zařadit do svého jídelníčku:
První den
– Snídaně: míchaná vajíčka s plátky bílého chleba
– Oběd: grilované kuře bez kůže s vařenou mrkví / pečeným bramborem
– Večeře: pečený losos s cuketou a bílou rýží
– Svačina: preclíky s arašídovým máslem
Druhý den
– Snídaně: palačinky připravené z bílé mouky, posypané plátky banánů.
– Oběd: pečené krůtí maso bez kůže s dušeným špenátem a bílým chlebem
– Večeře: těstoviny s tuňákem a chřestem
– Svačina: krekry s plátkovým sýrem
Třetí den
– Snídaně: vařená farina s krémovým mandlovým máslem a omeleta
– Oběd: pečené citronové kuře s pečenou řepou a bramborem bez kůže
– Večeře: vařená žaludová dýně plná krůtího masa, sýra a rajčatové omáčky.
– Svačina: tvaroh s kousky melounu
Proč je pro dietní plán s nízkým obsahem vlákniny nutný odborník?
I když je dietní plán s nízkým obsahem vlákniny často důležitý pro nápravu rozšíření situace, není již určen k tomu, aby byl doprovázen po dlouhou dobu. Je však také pozorována v mnoha výživných látkách. které dodávají některé z různých životně důležitých vitamínů a minerálů. před zahájením tohoto dietního plánu je však třeba poradit se s odborníky. Tito odborníci vám řeknou, jak dlouho musíte tento dietní plán provádět a jaké změny jsou nutné.
Často kladené otázky (FAQ)
Q 1. Je dobré jíst stravu s nízkým obsahem vlákniny?
Dieta s nízkým obsahem vlákniny omezuje množství přijímaných živin a není určena k hubnutí. O správném množství se však musíte poradit s odborníkem.
Q 2. Má vláknina vliv na trávení?
Vláknina ovlivňuje rychlost trávení potravin. Pomáhá totiž při vstřebávání živin s pohybem odpadních produktů tlustým střevem.
Dietní plán s nízkým obsahem vlákniny
Potraviny, které jíst
V dietním plánu s nízkým obsahem vlákniny byste měli jíst potraviny, které mají nízký obsah vlákniny, jako jsou:
- Polotovary
- Vepřové maso
- Mléčné výrobky
- Chléb z bílé mouky
- Měkký sýr
- Rýže
- Testoviny z bílé mouky
Potraviny, kterým se vyhýbat
V dietním plánu s nízkým obsahem vlákniny byste se měli vyhýbat potravinám, které obsahují vysoké množství vlákniny, jako jsou:
- Ořechy a semena
- Ovoce (zejména se semeny nebo slupkou)
- Zelenina (zejména surová)
- Luštěniny
- Celozrnné produkty
- Ovesné vločky
- Přírodní vlákninové doplňky
>> TIP: NEJLEPŠÍ DIETA <<
Podívejte se, jak dieta funguje:
Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.
Jsem Hana, odbornice na výživu a hubnutí. Snažím se inspirativně sdílet cesty k zdraví a pohodě skrze správnou stravu a aktivitu. Ráda vám pomůžu na vaší vlastní cestě k lepšímu životnímu stylu.